Herontwikkeling De Broedstoof

De oude brandweerkazerne is weer omgevormd tot De Broedstoof. De Broedstoof is een bedrijfsverzamelgebouw, aan de Koornbeursweg 67, waar naast commerciële ruimtes ook ruimtes worden verhuurd aan startende ondernemers. Daarnaast gaan ze activiteiten organiseren voor startende bedrijven. Stichting De Broedstoof heeft het pand gekocht en gaat het de oorspronkelijke functie teruggeven en inrichten als broedstoof. De Broedstoof heeft als doel (startende) bedrijven en instanties met elkaar te verbinden en verbonden te houden, zodat zij elkaar kunnen ondersteunen, kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. De Broedstoof is dé plek om een bedrijf te starten of verder uit te breiden. De sfeer is dynamisch, informeel en ongedwongen en de mensen die in De Broedstoof werken, hebben een open blik en zijn nieuwsgierig. Ze helpen en inspireren elkaar, zoeken de samenwerking en profiteren van elkaars knowhow én netwerk. De Broedstoof opent in mei 2013.

Industrieflat

sample imageVoor velen "gewoon" de oude brandweerkazerne. Hier rukten ze uit. Van augustus 1966 tot april 2002. De grote kanteldeuren aan de voorzijde herinneren ons nu nog aan deze periode. Maar er was meer. Dit pand kent een rijke historie. De eerste steen van dit als rijksgebouw bestempelde gebouw werd gelegd op 18 mei 1949. Het werd gebouwd om bedrijvigheid te stimuleren. Een gebouw dus met ambitie. Handelsfirma's, een brillenfabriekje, een bouwvereniging, een timmerbedrijf, een klokkenmaker, een woningbouwvereniging, een gemeentelijke werkplaats, een kringloopwinkeltje en zo meer namen hun intrek, genoten en profiteerden van de bedrijvigheid in dit industriegebouw, werkplaatsengebouw ofwel deze broedstoof. Zoals het gebouw begin jaren vijftig ook wel werd genoemd, Broedstoof omdat veel startende ondernemingen onderdak vonden in dit gebouw.

De Broedstoof

sample imageNu, 63 jaar later, wordt broedstoof weer broedstoof. Vanaf week 5 (2012) wordt er verbouwd en gerenoveerd om dit ambitieuze gebouw haar oorspronkelijke ambitieuze functie terug te geven. De broedplaats van het noorden. Een plek waar ondernemers, groot en klein, aanstormend talent en ervaren professionals werken, vergaderen, ontmoeten, inspireren en creëren. Een interessante plek; een plek met mogelijkheden. "Even bij elkaar binnenlopen" is hier aan de orde van de dag. De ene keer om een beroep te doen op de expertise van je buurman, de andere keer om het werk onder te brengen bij een collega. Dankzij de informele contacten profiteert iedereen al snel van een groot en interessant netwerk.

Werkzaamheden

sample imageHet bestaande pand is geheel gerenoveerd en voldoet weer aan de huidige eisen van deze tijd. Aan de achterzijde heeft de uitbreiding plaats gevonden met ruim 300 m2 vloeroppervlak. Voor het ontwerp is bewust gekozen voor een moderne uitstraling met zinken gevelbekleding en een thermisch verzinkte draagconstructie, dat duidelijk de verschillende bouwfases onderscheidt. Het gebouw is geheel gestript en voorzien van nieuwe betonvloeren, dragende bouwmuren, nieuwe kozijnen voorzien van isolatieglas, moderne installaties, nieuwe dakkapellen en dakpannen.

Voor De Broedstoof in Heerenveen heeft "Bijonsinterieur" een ontwerp gemaakt voor de centrale ruimtes. Hun uitgangspunt daarbij was de oorspronkelijke functies van het gebouw; bedrijfsverzamelgebouw (1949) en brandweerkazerne.

De link naar het verleden hebben ze als volgt vertaald:

Klik hier voor de geschiedenis van de Broedstoof.

Klik hier voor het fotoalbum van de Broedstoof 2012.

Klik hier voor het fotoalbum van de Broedstoof Loods 2012.

Met dank aan:

Afbeeldingen, foto's, documenten en informatie op deze website zijn beschikbaar gesteld door:

Archief Heerenveen-Midden

Gemeente Heerenveen

De Broedstoof

Bijonsinterieur

Aannemersbedrijf de Bouwhorst