Bouw 72 appartementen 1964-1965

In september 1962 wil de NV Pensioenverzekeringsmaatschappij "Metallicus" te Rotterdam drie bouwterreinen aan de Gerritsmastraat, de Engelenstraat en de Jan Mankeslaan kopen. Metallicus wil op deze terreinen in totaal 63 huurpremiewoningen bouwen, bestaande uit drie blokken, ieder van 21 woningen in drie woonlagen. De drie bouwterreinen zijn dat zelfde jaar aangekocht. Uiteindelijk zijn het 3 flatgebouwen van elk 24 woningen geworden, ontworpen door de Arnhemse architect L. J. Zwarts, de woningen zijn gebouwd door bouwbedrijf Sanders uit Arnhem. De bouwwerkzaamheden zijn in het voorjaar van 1964 gestart, want op maandagmiddag 09-03-1964 is de eerste paal door burgemeester Huisman geslagen.

Elk gebouw bestaat uit 18 gezins- en 6 vrijgezellenwoningen. De gezinswoningen, die van "zwevende" vloeren zijn voorzien, bestaan uit een woonkamer, een grote slaapkamer, 2 kleinere slaapkamers, een keuken en een douchecel. De vrijgezellenwoningen bestaan uit een slaapkamer, een keuken en een gecombineerde wc- en doucheruimte. In augustus 1965 zijn 30 autoboxen achter de nieuwe flats gepland, hoofdwaarschijnlijk gebouwd in de jaren 1965-1966.

Renovatie 72 appartementen 2011-2012

Kwaliteitsverbetering en energiemaatregelen waren nodig voor drie portiekflats aan de Jan Mankeslaan, Engelenstraat en C.Gerritsmastraat in Heerenveen-Midden. Onder de vlag van Smûk & Sunich heeft WoonFriesland in 2011/2012 deze 72 appartementen van een label E/F naar B gebracht. Het type woning is een appartement zonder lift, doelgroep 1 of 2-pers. huishouden, Senioren (55+). De appartementen zijn in Januari 2012 opgeleverd. Dit project is medegefinancierd door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling.

Sanitair en indeling

sample imageDe woningen hebben allen nieuwe badkamers, keukens en toiletten gekregen en de indeling van veel woningen is met goedkeuring van de bewoners gewijzigd. De etage woningen hebben nu een open keuken en bijkeuken gekregen ten koste van één slaapkamer. De beganegrond woningen hebben hun woon-slaapkamer ingeruild voor een woonkamer met open keuken en aparte slaapkamer.

Bergingen en tuinen

sample imageTussen trappenhal en berginggang zijn deuren voorzien van een glasopening , de bergingen zijn voorzien van een lichtpunt met sensor, sloten zijn vervangen, wanden in de gang zijn geschilderd, de tussenwand in de berging is vervangen door een vaste multiplexwand, tegel- en schilderwerk in de trappenhal is opgeknapt. Na afloop van de bouwkundige werkzaamheden zijn de gezamenlijke tuinen van de drie flats opgeknapt.

Geriefverbetering

sample imageDe werkzaamheden tijdens het onderhoudstraject zijn gericht op twee belangrijke aspecten namelijk, geriefverbetering en energiebesparingen. Om beide te realiseren is een nieuwe indeling van de woning en een verbetering van de technische installatie essentieel. Het plaatsen van nieuw geïsoleerde dakbedekking in verband met de waterdichtheid van de woning, het vervangen van balkonhekken aan de voorzijde en het opknappen van de balkonhekken aan de achterzijde van de woning, het plaatsen van kolommen onder balkons aan de voorzijde van de woning, zijn ter ondersteuning van de balkonplaat.

Energiebesparing

sample imageMet de gemeente en wooncorporatie Accolade heeft WoonFriesland afgesproken samen aan de slag te gaan om energiebesparing bij bestaande woningen in Heerenveen te stimuleren. Dit alles onder de kop: "Smûk & Sunich". Hiervoor zijn de woningen geïsoleerd d.m.v. een gestucte voorzetgevel, is het dak geïsoleerd, zijn de moederhaarden vervangen door zuinige HR-ketels en is de ventilatie geoptimaliseerd. Accolade biedt haar huurders aan de Kool van Heerenstraat, Binkesstraat, Keestrastraat en Engelenstraat kosteloos een isolatie- en energiebesparingspakket aan. Het officiële startsein voor Smûk & Sunich werd op 23 november 2011 gegeven in de Kempenaer.

Conclusie

sample imageDe appartementen zijn gemoderniseerd en aangepast aan de eisen van deze tijd, het doel is bereikt, meer wooncomfort, betere ventilatie, geen tocht, geen vocht en andere narigheden. Adviesbureau Sijperda-Hardy heeft verschillende varianten doorgerekend en uiteindelijk is door bouwkundige en installatietechnische aanpassingen een labelverbetering van tenminste 3 stappen gerealiseerd waarbij alle appartementen nu tenminste label B bezitten. Het renovatieplan heeft er voor gezorgd dat deze 72 appartementen weer een lange tijd mee zullen gaan.

Oproep voor documenten en beeldmateriaal

sample imageOm deze website zo compleet mogelijk te maken, ben ik voor onderstaande projecten op zoek naar documentatie en beeldmateriaal, aangeleverd materiaal wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden, contact hierover kan via het mailformulier. Op deze website worden geen advertenties en banners geplaatst.

Projecten:

Coehoorn van Scheltingaflat

Appartementencomplex De Koornbeurs

Met dank aan:

Afbeeldingen, foto's, documenten en informatie op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door:

Archief Heerenveen-Midden

Gemeente Heerenveen

WoonFriesland

Friso Bouwgroep