Renovatie-Herontwikkeling

Heerenveen-Midden is een wijk waar veel oudbouw door nieuwbouw is vervangen, daardoor is er een stukje geschiedenis verdwenen, bewoners zijn daardoor verhuist en in veel gevallen niet terug gekeerd. In 1981 was renoveren binnen de wijk al aan de orde, een mooi voorbeeld was de renovatie van de West Indischebuurt, een renovatiesteen uit die tijd is nog terug te vinden in de muur van een nieuwbouwwoning. De geschiedenis van dit deel van de wijk is terug te vinden op mijn geschiedenispagina, u komt daar door te klikken in het bovenste menu op "Geschiedenis van Heerenveen-Midden".

Diverse Projecten

sample imageIn dit deel van de website wordt in korte lijnen omschreven welke projecten zijn gerenoveerd, verbouwd en herontwikkeld en welke projecten nog uitgevoerd gaan worden binnen de wijk Heerenveen-Midden. Partijen zoals de gemeente Heerenveen, verhuurbedrijven, projectontwikkelaars en bewoners hebben kritisch gekeken naar de infrastructuur van straten en de bouwstijl van gebouwen. Deze zijn bijvoorbeeld terug te vinden in nieuwbouwprojecten als Tuindorp, Taconishof en de West Indische buurt. De projecten Zuiderstraat, De Broedstoof, 72 appartementen, de Technische School, Europalaankerk en zelfs de Ete Kuipers speeltuin hebben door middel van renovatie, verbouw en herontwikkelen hun identiteit behouden.

Waarom renoveren

sample imageRuim de helft van Nederland heeft een woning van voor 1976 en wil daar graag in blijven wonen. Die verouderde woning heeft met het oog op de toekomst meer aandacht en zorg nodig. Zo worden belangrijke thema’s als duurzaamheid en energie binnen renovatieprojecten een nieuwe invulling. Het resultaat wat bereikt wordt is kostenreductie, minimalisatie van faalkosten, een kortere voorbereidingstijd en een uitstekende kosten waarde verhouding, werken met diverse partijen zoals opdrachtgever, aannemer en bewoners en oplossingen vinden met respect voor de buurt, waarbij de wensen van huidige en toekomstige bewoners centraal staan.

Projecten 2012-2024

sample imageOnderstaande projecten zijn, op de rotonde na, inmiddels gereed. Voor het project Rotonde Heerenveen-Midden is een nieuwe informatiepagina gelanceerd, de bijbehorende fotopagina is nog in ontwikkeling.

 • Falkena Park (gereed 2019).
 • Résidence Tellepark (gereed 2019).
 • Herontwikkeling Rabobank gebouw (gereed 2019).
 • Kop van Midden (gereed 2019).
 • 16 Woningen Tellepark (gestart 2019 - gereed 2020).
 • Zorgcentrum Marijke Hiem (gestart 2019 - gereed 2020).
 • 52 woningen WoonFriesland (gereed 2019).
 • 16 Woningen Talant (start november 2019 - gereed 2020)
 • Wonen bij September - Kruiskerk (start 26 maart 2021 - gereed 2022)
 • De Negen van Wagenaar (start 7 juli 2022 - gereed 2023)
 • Rotonde Heerenveen-Midden (start juni 2024)
 • sample imageVoor de geschiedenis van Heerenveen-Midden en voor onderstaande projecten, ben ik op zoek naar documentatie/informatie, verhalen en beeldmateriaal,zoals dia's, negatieven en foto's. Contact hierover kan via het mailformulier. Aangeleverd materiaal wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden, op deze website worden geen advertenties en banners geplaatst. Fotomateriaal wordt door mij gescand en weer terug bezorgd, digitale foto's zijn natuurlijk ook van harte welkom. Voor diegene die materiaal aangeleverd heeft, kan een link of een bronvermelding opgenomen worden in de website.

  Projecten:

  Coehoorn van Scheltingaflat

  Gallerijflats aan het Kempenaersplein

  Appartementencomplex De Koornbeurs

  Francijntje de Boersingel

   

  Met dank aan:

  Afbeeldingen, foto's, documenten en informatie op dit deel van de website zijn beschikbaar gesteld door:

  Archief Heerenveen-Midden

  Gemeente Heerenveen

  Projectenbureau Clafis

  Accolade

  WoonFriesland

  Friso Bouwgroep

  Bouwbedrijf de Bouwhorst

  Bijonsinterieur

  Irene & Jan van der Dam