52 woningen WoonFriesland

Bouwplan Patrimonium 21-05-1964

Het bestuur van de woningstichting „Patrimonium" te Heerenveen heeft op 21 mei 1964 bij het gemeentebestuur plannen ingediend voor de bouw van 52 woningen aan de Van Goghlaan, Vermeerstraat, Piet van der Hemstraat en de Tjerk Bottemastraat te Heerenveen, tussen de Burgemeester Falkenaweg en de nieuwe rijksweg. De voor de bouw benodigde grond heeft een oppervlakte van plm. 10.100 m2 en is eigendom van de gemeente. De prijs was ƒ 16 per m 2.

De geprojecteerde woningen bevatten een woonkamer, woonkeuken, ruime hal, w.c. en ingebouwde bergplaats. Op de verdieping een kleine en twee grote slaapkamers en douchecel en een vliering, deze is tevens begaanbaar en geschikt als berging. De huur zal vermoedelijk ongeveer f 21 per week per woning worden, vermeerderd met f 0,20 wegens afschrijving en stroomverbruik van de centrale antenne-installatie, ƒ 0,50 wegens vergoeding voor tuin onderhoud en ƒ 0,85 voor waterleiding.

Op 25-05-1964 is door de gemeenteraad van Heerenveen besloten, de grond- en bouw- voorschotten te verlenen aan de woningbouwvereniging „Patrimonium" te Heerenveen betreffende het ingediende bouwplan. De straten zijn in 1962 aangelegd, besluit naamgeving was op 19 maart 1962.

Presentatie bouwplan 2016

sample image51 jaar later presenteerde WoonFriesland in november 2016, de nieuwbouwplannen van 52 woningen, daarvoor moeten de bestaande 52 woningen uit 1964-1965 worden gesloopt. Tijdens de derde bewonersavond zijn aanwezigen geïnformeerd over o.a. de terugkeergarantie. Ook konden zij vragen stellen over de plannen, of er een mogelijkheid bestaat voor onderhoud in plaats van nieuwbouw. In januari 2017 konden huurders om tafel met de woningcorporatie en konden ze tijdens individuele gesprekken aangeven of ze akkoord gaan met de plannen voor hun woning.

Bouwplan 52 woningen 2018

sample imageGezien de staat van de 52 woningen heeft WoonFriesland in overleg met de bewoners ervoor gekozen om de woningen te slopen en opnieuw te bouwen. De woningen uit 1964-1965 voldoen niet meer aan het gewenste kwaliteitsniveau. Per 1 september 2018 zijn alle sleutels ingeleverd, waarna WoonFriesland de nutsvoorzieningen laat afsluiten en het asbest laat verwijderen. In de maanden november en december 2018 zijn de woningen gesloopt, in het voorjaar van 2019 wordt er gestart met de nieuwbouw. De nieuwe woningen komen op dezelfde locaties als de huidige woningen.

Groen verhuizing

sample imageOp 12-09-2018 is begonnen met het verplanten van een aantal bloemen en struiken uit tuinen van 52 woningen van WoonFriesland die gesloopt gaan worden. Op lege plekken in de Le Roy tuin in Heerenveen hebben deze planten een nieuwe plek gekregen van vrijwilligers. Tot eind september hebben de 'verhuizigen' plaats gevonden. Het grote aantal soorten bloemen en planten dat al in de Le Roy tuin staat is hierdoor in aantal toegenomen.

Bouw 52 woningen 2018

sample imageIn opdracht van WoonFriesland is de bouw van 52 nieuwbouw woningen in Heerenveen gegund aan Friso Bouwgroep. De bouw en de installaties worden door Friso uitgevoerd en de sloop en sanering zijn door WoonFriesland uitgevoerd. Van de 52 woningen, zijn 47 woningen voorzien van 2 woonlagen met een plat dak en 5 woningen aan de Van Goghlaan hebben een puntdak. De beganegrond is voorzien van een hal, wc, trapkast, bijkeuken en een woonkamer met open keuken, de verdieping heeft 2 grote- en 1 kleine slaapkamer, badkamer en een techniekruimte. Het blok van 5 woningen met puntdak aan de Van Gochlaan heeft dezelfde indeling maar als extra een begaanbare zolder.

De nieuwe woningen hebben geen gasaansluiting; voor het eerst bouwt WoonFriesland nu "all electric" woningen. Zonnepanelen, een warmtepomp, een WTW (WarmteTerugWin) installatie en goede thermische isolatie zorgen ervoor dat de woningen zeer energiezuinig worden. De hoge luchtdichtheid, die Friso met haar betoncasco’s realiseert, dragen hier nog eens extra aan bij. Tevens heeft men besloten om, drainage aan te leggen. Voor de nieuwbouw gaat WoonFriesland niet heien, maar boren, daarmee blijft de overlast zoveel mogelijk beperkt. In januari 2019 (week 3) is men gestart met de grondwerkzaamheden.

De locatie waar de woningen zijn gebouwd werd, in de volksmond, ook wel de "Schildersbuurt" of plan Heerenveen-Zuid genoemd. Officieel behoort dit bouwproject tot Plan Zuid-Oost fase 2, zie verwijzingen onder aan deze pagina, deze plannen zijn ook te vinden in de rubriek "Gebouwen en Omgeving" in het geschiedenisgedeelte van deze website.

Klik hier voor het fotoalbum van de 52 Woningen WoonFriesland.

Klik hier voor Plan Zuid-Oost fase 2 in 1956.

Met dank aan:

Afbeeldingen, foto's, documenten en informatie op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door:

Archief Heerenveen-Midden

Archief Heerenveen

WoonFriesland

Friso Bouwgroep