Mr. Halbe Binnertsstraat 2 en 2A

J.Voersma Autobusdienst

In februari 1932 vond de verkoop plaats van een bouwterrein van 412.5 m2 te Heerenveen aan de Rijksstraatweg-hoek Mr. Halbe Binnertsstraat (in erfpacht) aan Autobusondernemer J.Voersma voor het bouwen van een woning met garage. J.Voersma bezat een vaste busdienst namelijk traject 16 van Heerenveen naar Noordwolde. Op 2 Maart 1932 werd de uitslag van de aanbesteding bekend gemaakt voor het bouwen van het woonhuis met garage aan de Mr. Halbe Binnertsstraat 2 te Heerenveen. Op 8 maart 1932 dient J.Voersma een aanvraag bouwvergunning in waarvoor op 10 maart 1932 een bouwvergunning wordt verleend. Het ontwerp is van architect M.Hofman te Gorredijk en Aannemersbedrijf H.Kuipers te Wijnjeterp was verantwoordelijk voor de bouw. Aan de hand van de woningkaart zien we dat het bedrijf van J.Voersma verhuist is van de Verlengde Dracht naar de Mr. Halbe Binnertsstraat 2.

Op 15 november 1937 verhuist J.Voersma naar de van Riesenstraat 7 (gesloopt 1973), dat is het pand waar op dat moment H.H.Kruis woont, hij staat daar te boek als monteur (in zijn trouwakte van 1930 staat hij als monteur vermeld). Kruis daarentegen verhuist ook op 15 november naar de Mr. Halbe Binnertsstraat 2, de beide heren hebben op die dag zoware van pand geruild. H.H.Kruis begon vanaf 1937 zijn garagebedrijf aan de Binnertsstraat 2, het pand was tot 1940 in eigendom van J.Voersma. In augustus 1939 had J.Voersma nog een perceel grond van 16.5x3 meter gekocht van de gemeente Heerenveen voor het uitbreiden van zijn garage aan de achterkant, daarvoor is een bouwvergunning afgegeven op 9 september 1939, de bouw werd uitgevoerd door aannemer Fa. L.v/d Meulen te Heerenveen. Na zijn overlijden op 18-01-1940, is het pand aan H.H.Kruis verkocht.

Autogarage Kruis

sample image In de Hepkema's courant van 26 oktober 1938 komen we de eerste advertentie van garage Kruis tegen waarin een Chevrolet Sedan '33 Standaard en een Chevrolet Essex '31 Sedan te koop worden aangeboden. Aan de straat stonden een tweetal benzinepompen die tot zijn bedrijf behoorden. Naast het garagehouderschap, zien we aan de hand van advertenties, dat hij ook te boek staat als rijschool en het rijden met trouwauto's.

Op 13 mei 1949 is aan H.H.Kruis een bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van het garagegedeelte aan de achterzijde met een oppervlakte van 590m2, de bouw werd uitgevoerd door aannemer Fa. L.v/d Meulen te Heerenveen, op 29 januari 1962 werd nogmaals een bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van het garagegedeelte aan de achterzijde, de bouw werd wederom uitgevoerd door aannemer Fa. L.v/d Meulen te Heerenveen. Op 3 juni 1965 opende Kruis een vestiging aan de Burg. Falkenaweg 204 te Heerenveen. In 1968 heeft het bedrijf aan de Binnertsstraat ook de naam Automobielbedrijf Centrum gedragen en was toen officiële dealer van Chrysler, dat weten we aan de hand van een autoshow die gehouden werd van 29 mei t/m 1 juni 1968 aan de Mr. Halbe Binnertsstraat nr.2. Aan de hand van de woningkaart zien we dat op 7 september 1971 het gezin Kruis verhuist naar Katlijk, het pand aan de Binnertsstraat 2 is begin 1971 verkocht aan Garco N.V.

Garco N.V.

sample imageOp vrijdag 14 mei en zaterdag 15 mei 1971 is ter gelegenheid van de ingebruikname van het pand aan de Mr. Halbe Binnertsstraat 2, een grote occasion-show georganiseerd door Garco N.V.. Leden van Garco N.V. zijn bijvoorbeeld Garage Kruis, Garage Benschop, Garage Jansma en v.d. Mei. Garco N.V. verzorgde in die tijd alle Zweedse Tectyl ML-beurten en voor een groot gedeelte het plaat- en spuitwerk van aangesloten garagebedrijven in Heerenveen en omstreken. Garco N.V. had op dat moment ook een vestiging aan de Pastoriestraat 22 te Heerenveen. Door de in gebruikname van het nieuwe pand aan de Mr. Halbe Binnertsstraat 2 was Garco N.V. in staat het plaat en spuitwerk volledig te kunnen uitvoeren met de modernste apparatuur, waaronder een zeer moderne spuitcabine en een moffelcabine. In 1973 is de bedrijfsnaam veranderd in Garco BV en staan er vacatures open voor een spuiter, een plaatwerker en leerling plaatwerker voor de vestiging aan de Mr. Halbe Binnertsstraat. In 1977 verhuist het bedrijf naar de Marktweg 13A te Oudeschoot.

In 2012 heeft de Handelsonderneming Sonmez (bandenservice) het garagegedeelte in gebruik gehad, met adres Binnertsstraat nr. 2a, want nummer 2 behoort namelijk tot het woonhuis. Vanaf december 2014 staat Autoservice De Leeuw geregistreerd op nummer 2a. Zover bij ons bekend heeft het woonhuisgedeelte door de jaren heen diverse eigenaren gehad, er zijn tussen 1983 en 2004 een aantal bouwvergunningen verleend m.b.t. het woonhuis, één op 3 november 1983 voor het plaatsen van een berging, één op 6 december 1988 voor de bouw van een badkamer, één op 19 februari 1999 voor het plaatsen van een dakkapel en één voor de bouw van een berging in 2004. In 2003 is het dak van de werkplaats veranderd en deels geëgaliseerd, de eigenaar van het werkplaatsgebouw is bij ons nog onbekend.

Klik hier voor de webpagina Mr. Halbe Binnertsstraat.