Sportcomplex De Telle

In 1954 werd aan de Burgemeester en Wethouders een advies van de toenmalige gemeentelijke commissie uitgebracht om een sportcomplex te bouwen. De reden hiervan was dat er toen dertig volleybal teams waren en zeker 250 inwoners beoefenden deze vorm van sport. In 1965 ontstond de discussie waar het nieuwe sportcomplex De Telle moest komen, gedacht werd tussen de Van Kleffenslaan, de A. Kuiperstraat en de Troelstralaan. (nu het Arbeidsbureau). De Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij kreeg de bouwopdracht.

In april van hetzelfde jaar werd het plan voor de locatie afgewezen en werd het pand gepland ten oosten van Marijkehiem, deze grond had als bestemming woonblokken voor bejaarden. Ook werd er al gesproken over de parkeer problemen aan de Europalaan. Discussies in overvloed, zoals de afscheidingswand tussen het zwembad en de sporthal. Vooral de diepte van het bad nam nog al wat tijd in beslag en uiteindelijk werd er besloten om er een beweegbare bodem in te plaatsen. Het bad was 25 meter lang en 12 meter breed en met 4 startblokken. De volledige oplevering van het sportcomplex was in juni 1969

Opening Sporthal De Telle

sample imageSporthal instructiebad en vergaderruimte onder een dak. Het snerpende fluitsignaal van dr. Wim van Zijll secretaris van de Nederlandse Sport Federatie had zaterdagmorgen 13-09-1969 in Heerenveen grote gevolgen. Nauwelijks was het geluid weggestorven of een scheidingswand in de gloednieuwe sporthal "De Telle" ging omhoog en meer dan honderd turnsters en turners voorafgegaan door de jeugddrumband van Heerenveen kwamen opgemarcheerd. Daarmee was het sportcentrum "De Telle" te Heerenveen officieel in gebruik genomen. Een sportcentrum waarvoor Heerenveen diep in de geldbuidel heeft moeten tasten, een slordige drie en een half miljoen, maar waarmee het Friese Haagje haar naam als plaats met een bijzondere belangstelling voor de sport meer dan hoog houdt De Telle is voor Friesland een uniek sportcentrum met een meer dan fraaie sporthal en een instructie zwembad dat aan alle moderne eisen voldoet.

De opening ging gepaard met gymnastiek demonstraties. Voor de opening ontstond er onenigheid over de manier waarop de Friese vlag aan de muur gehangen was. Enkele aanwezigen meende dat de vlag verkeerd hing en draaiden haar om. Toen bleek dat het doek daarna nog niet goed bevestigd was en werd nogmaals verhangen. De officiële opening van het instructiebad vond plaats op 14-10-1969.

Uitbreiding zwembad de Telle

sample imageIn 1974 was het inwonersaantal gestegen tot 33865, daardoor was het noodzakelijk om het zwembad uit te breiden. Men dacht aan de bouw van een bassin van 15 bij 25 meter. Het nieuwe bad kreeg 2 springplanken en had een diepte van 2.00 tot 3.50 meter. Ook kreeg het de nieuwste methode om warmte terug te winnen van warme lucht maar ook op het gebied van desinfectie werden toen de nieuwste snufjes gebruikt. Op vrijdag 27 april 1979 startte de officiële bouw en er werden allerlei nieuwe materialen aangeschaft, zoals een klok voor waterpolo, baanmarkeringlijnen en slangenwagens, droogkappen en diverse speel materialen. Op 12 september 1980 werd het heropend en de hele week stond het zwembad in het teken van allerlei demonstraties zoals; kunstzwemmen, waterpolo , plankspringen, sportduiken enzovoort.

De Telle is nu het domein van de sloper

sample imageGepubliceerd op: 24-07-2006 om 22:13 - door: Arjen Steensma Op zaterdag 22 juli 2006 heeft HZ&PC definitief zwembad De Telle verlaten. Om tien uur stond een ploeg verhuizers klaar om de 'huisraad' van HZ&PC over te brengen naar het nieuwe zwembad Sportstad Heerenveen. De verhuizing kostte de vrijwilligers wel enige zweetdruppeltjes; de temperatuur in de Telle was vanouds tropisch, maar buiten was het minstens zo warm. Omstreeks 12 uur werden de deuren van de Telle definitief voor HZ&PC gesloten en waren de spullen overgebracht. Vele verhuisdozen kwam er aan te pas om de prijzen uit de medaillekast over te brengen: tientallen zwemvliezen, poloballen, en ander zwemmateriaal werd verzameld en in auto's geladen. Het scorebord werd met vereende krachten van de muur gehaald evenals het "wapen van HZ&PC" dat hopelijk in het nieuwe zwembad opnieuw een prominente plaats krijgt.

Klik hier voor foto's van Sportcomplex De Telle 1968.

Klik hier voor de bouw van Tellepark 2012.

Bron: Archief Heerenveen-Midden - Delpher kranten