Van logement Het Loo tot Notarishuis

Het logement “Het Loo” aan de Verlengde Dracht werd in 1854 afgebroken. Dit logement waar muzikanten, kermisreizigers, bakjesrinners, scharenslijpers en ander volk met weinig geld op zak de nacht doorbrachten, het logement werd geleid door „mooie Antje", zoals de vrouw vanwege haar lelijke uiterlijk in de regio meestal gekscherend werd betiteld. Tegenover Het Loo konden de dorstige kelen worden gespoeld in een herbergje dat waarschijnlijk voor frequente bezoekers de passende naam van De laatste Stuiver had. Logement Het Loo stond net ten zuiden van de houtzaagmolen van de familie Hiddinga - door Pieter Pieters Zijlstra bekend geworden door het schilderij “Verlengde Dracht ca. 1850” (olieverf op paneel). Notaris A.R. van Voorst en molenaar Jan Gijze Weenink lieten op het vrijgekomen perceel een herenhuis bouwen.

Jan Gijze Weenink

sample imageEerste bewoner was Jan Gijze Weenink, die het een aantal jaren later verhuurt aan Maria Henrica Poelman. Vanaf 27 juni 1870 tot 27 september 1876 bewoont zij de villa. Na haar vertrek naar Assen koopt notaris Rinze Barends de villa, waardoor het pand vooral bekendheid krijgt als het ‘notarishuis’ door de opeenvolgende notarissen die daar hebben gewoond. (Lijkle Oppedijk, 1910-1924; Jacob Jouke de Heij, 1924-1957; Wibo H. de Boer, 1957-1977; Nomdo Foppe Mulder, 1977-1978, alleen praktijk), die zijn notarispraktijk vervolgens enkele huisnummers zuidelijker heeft voortgezet. Privé heeft Mulder het huis nooit bewoond, kennelijk was De Boer te zeer aan de woning gehecht. De Boer heeft het pand dus nog twintig jaar na de beëindiging van het notariaat bewoond. Het huis is naar alle waarschijnlijkheid het oudste notarishuis van Heerenveen en herbergde in de loop der jaren een aantal vakgenoten van mr.De Boer.

Pentekening van het notarishuis

sample imageVervaardiger:Jacob Barends, Titel:Pentekening van het huis van de notaris Jacob Barends aan de Verlengde Dracht. Datering:1913, Beschrijving: Pentekening. Inkt op karton. Ingekleurd met potlood. Voorstelling van het huis van de notaris Jacob Barends aan de Verlengde Dracht.

Op de voorgrond spelende kinderen. Opschrift achterzijde: The Old Homestead painted by J.Barends Chicago-U.S.America. Jacob Barends, geboren 22 december 1870 te Langweer (gemeente Doniawerstal), overleden te Chicago (Noord Amerika) op 29 januari 1915. Het huis staat op de Verlengde Dracht nr.10. Materiaal:karton, Afmetingenhoog: 26,5 cm breed: 19,2 cm (zie afbeelding linkerzijde) Collectie Museum Willem van Haren

Heddema Makelaardij en Verzekeringen

sample imageHet blijft dus een financieel centrum", zegt de nieuwe eigenaar Jan Henk Heddema die het pand met vier medewerkers in juni hoopt te betrekken. hij wil dat het pand zoveel mogelijk in oude staat blijft. "Het was al enigszins gemoderniseerd en dat laten we ook zo. Persoonlijk ben ik erg blij met het karakteristieke pand. Daar kan geen nieuwbouw tegenop". Thans is het een adviesbureau voor verzekeringen c.a. van Jan Henk Heddema.

Klik hier voor het fotoalbum van het notarishuis.

Bron: Archief Heerenveen-Midden - Delpher kranten