Staalconstructiebedrijf De Wolff

sample imageDe oprichter, de heer C. de Wolff, was in 1954 werknemer bij Machinefabriek De Witte in Heerenveen, waar hij met veel plezier werkte. Omdat een eigen bedrijf zijn wens was, besloot hij samen met zijn vrouw voor hun zelf te beginnen. Samen wilden ze een bedrijf opbouwen en al hun energie werd daar ingestoken. De heer De Wolff begon in het jaar 1961 in een schuur die werd gehuurd van de heer Jippe Hogeveen aan de Gedempte Molenwijk (momenteel de achterkant van Lederhuis Pasveer). In 1963 had De Wolff 4 knechten in dienst en werd de gehuurde schuur te klein. Het werd dus tijd om uit te breiden.

Uitbreidingen in 1963 en 1965

sample imageDe heer De Wolff liet in 1963 een woning en een fabriekshal bouwen aan de Hesselstraat. Op deze plaats heeft ooit een watermolen gestaan. Bij de bouw van de woning vond men in de grond nog oude fundamenten van de molen. In 1965 moest de fabriekshal van de heer De Wolff alweer worden uitgebreid omdat deze te klein werd. De bestaande hal werd langer gemaakt en er werd een tweede hal bij gebouwd. De heer De Wolff had ook een grote liefde voor dieren. Bij de woning van De Wolff aan de Hesselstraat hield hij kippen, geiten, schapen, paarden en natuurlijk ook ganzen. In onze wijk hadden de mensen veel plezier van de dieren. De mensen voerden de dieren en liepen langs het hek om de geiten, schapen of paarden te aaien of een stukje brood te geven.

Bouw van zeiljachten

sample imageHet bedrijf produceerde onder andere staalconstructies; als voorbeeld noemen wij de loopbruggetjes over de Lindegracht, het staalskelet voor de grote brug in de snelweg A6 door het Tjeukemeer. Voor de bouw van Thialf en het voormalige gebouw van Tektronix in Heerenveen-zuid werden alle staalconstructies geleverd. Ook werden door De Wolff stortbakken voor beton en cement gefabriceerd. Dit was een eigen ontwerp en vinding van De Wolff. De stortbakken werden dan ook exclusief door De Wolff gefabriceerd en geleverd aan alle betoncentrales door het hele land en werden geëxporteerd naar andere Europese landen.

Eind jaren '60 ging het bedrijf zich naast de constructiebouw toeleggen op de bouw van zeiljachten. Samen met Bouwe van Wijk uit Woubrugge, deze deed de verkoop, Klaas Bos uit Nieuwebrug, deze betimmerde en schilderde de jachten, werd het WIBO jacht ontwikkeld waar De Wolff het casco voor bouwde. Elke week rolden er twee casco's de bedrijfshal uit. Jaren later werden er ook nog casco's gebouwd zoals de Noordzeekotter en een eigen ontwerp De Wolf(vlet).

Verhuizen

sample imageIn 1990 verhuisde het bedrijf naar industriegebied "het Kanaal" waar het nog steeds is gehuisvest aan lt Dok. Het bedrijf houdt zich nog steeds bezig met de staalconstructiebouw. De activiteiten zijn uitgebreid met onder andere het bouwen en onderhouden van windmolens en een poedercoating- en verfbedrijf. Aan de Hesselstraat zijn de voormalige woning van De Wolff en de bedrijfspanden in 1999 gesloopt. Op deze locatie zijn, naast een nieuwe woning voor familie De Wolff, de appartementencomplexen "de Tjonger", "de Kuinder" en "Kempenaersstate" gebouwd.

Fotoalbum: De Wolff