Van school naar wijkcentrum

Ik heb de redactie van Middenkader gevraagd om mijn laatste bijdrage aan de wijkkrant bovengenoemd gebouw in de schijnwerper te mogen zetten. Die afspraak werd al in januari gemaakt en het gesprek met de leden van het wijkplatform Heerenveen-midden en de redactie van Middenkader vond op dinsdagavond 22 oktober 2014 plaats.

Even terug in de tijd

Toen ik die avond om twintig over zeven de fiets pakte, zei ik tegen mijn vrouw: "We zetten de klok 20 jaar terug". In 1993 ben ik met het lesgeven aan deze school gestopt. Waar is die tijd gebleven! Voor mij was dit interview ook een mooie gelegenheid om eens "in de keuken " te kijken. Er is in die tijd veel veranderd. Het gebouw heeft centrale verwarming gekregen (geen luchtverwarming) en dubbelglas. Geen koude voeten en hete hoofden meer. Het handenarbeidlokaal is in een aantal kantoren veranderd met een keuken/bar. De entree naar de hal kan afgesloten worden. Het podium, door enthousiaste ouders gemaakt, is verwijderd en heeft plaats gemaakt voor een bar. In het lokaal van klas 1 is een hypermoderne keuken gebouwd en de nummers van de klassen zijn boven de deuren verwijderd. De 4 kasten vol met medailles (waar zijn die gebleven!!) en andere eretekens zijn verwijderd. Aan de wand hangen nu foto's en het grote aap– noot- mies bord.

Wijkplatform Heerenveen-Midden

Het wijkplatform Heerenveen-Midden heeft zich ontzettend ingespannen om het gebouw De Kempenaer als wijkcentrum te behouden. Dit gebeurde van af het moment dat in 2010 bekend werd dat Caleidoscoop als huurder van de Kempenaer door bezuinigingen de huur ging opzeggen en daarmee ook het beheer van het wijkcentrum af ging stoten. Ondertussen gingen de activiteiten met medewerking van vele enthousiaste vrijwilligers gewoon door. Het bestuur heeft later ook geprobeerd om er weer een school met wijkcentrum in te huisvesten. Een brede school. Het overleg daartoe verliep stroef en werd beëindigd. Het wijkplatform ging door met lobbyen bij oa. de politieke partijen, de ambtenaren en het college van de burgemeester en wethouders. Veel steun hebben ze in die tijd gehad van Imkje de Goede, die als opbouwwerker werkzaam is bij Caleidoscoop en een kantoor in de Kempenaer had.

In juni 2012 besloot het gemeentebestuur, dat de Kempenaer geen school meer zou worden. Het kreeg een andere bestemming. Vluchtelingenwerk (komt op voor de rechten van vluchtelingen, De Barones (het steunpunt voor uitkeringsgerechtigden, gehandicapten en minima), Nederlands leer je zo (Stichting, die les geeft in het Nederlands spreken, lezen, schrijven en inburgeren), Zangschool Vocaliezz(voor individuele en groepslessen, het wijkteam van de gemeente en het wijkcentrum kregen in dit gebouw onderdak. Een compliment voor Johnny Duursma, Irene van der Dam, Baukje van der Meer, Durk Kingma en Johannes van der Kamp, die dit door stevig onderhandelen voor elkaar hebben gekregen. Zij zijn er in geslaagd om samen met de gemeente de exploitatie van de Kempenaer rond te krijgen.

Beheerders wijkcentrum

Het wijkcentrum heeft op de begane grond de hal en 3 ½ "lokaal" in beheer. Het gesprek vond in de DE HAL plaats. Die ruimte heeft haar naam behouden. De andere 4 "lokalen" hebben een toepasselijke naam gekregen: DE WEST (West-Indische buurt), DE STOOF en DE KLUB (doen ons herinneren aan het gebouw op het sportveld aan de Van Lidtstraat) en DE TELLE. Die ruimten moeten geld opbrengen. En daar is de Stichting de Kempenaer Heerenveen verantwoordelijk voor. Het bestuur bestaat uit 3 personen: Margreet Huisman, Pieter Witzenburg en (ook) Baukje van der Meer. In de statuten staat, dat in het Stichtingsbestuur ook één lid van het Wijkplatform zit. Dat heeft grote voordelen, want de lijntjes zijn heel kort. Beslissingen kunnen snel worden genomen.

De 5 ruimtes kunnen worden verhuurd. In de hal is voor 100 personen plaats. In de andere vertrekken kunnen activiteiten van 10 tot 25 personen worden gehouden. Alleen sociaal maatschappelijke organisaties komen daarvoor in aanmerking. Ik kreeg van de leden van het Wijkplatform een hele lange opsomming van activiteiten en huurders: o.a. Myosotis, Bingo (100 bezoekers), klaverjassen, volksdansen (3 groepen) sportmassage, cursus Engels en fotografie, buurtvereniging Saskia, Participatieraad, ANBO, Accolade, kinderdisco (70 bezoekers), enz.

In verband met de verkiezingen komen er nu aanvragen van politieke partijen. Ook de gebruikers van de gymzaal gaan vaak na afloop een kopje koffie drinken (€ 1,10). Het wijkcentrum moet laagdrempelig zijn. Voor sommige activiteiten (jeugd) wordt geen huur in rekening gebracht. En de prijzen van de barverkoop zijn laag. Opgemerkt mag worden, dat vele aanvragen bij het RABO Coöperatiefonds zijn gehonoreerd om voorzieningen in het wijkcentrum of in de buurt te optimaliseren of te realiseren: speeltoestellen (voor het speelveld bij het West-Indiëplein), een nieuwe keuken, een AED toestel.

Werving vrijwilligers

Een groot probleem is het krijgen van vrijwilligers. De basis is erg smal en de vrijwilligers doen aan meerdere activiteiten mee. Het streven is, dat de Kempenaer van maandag t/m vrijdag open kan zijn. Zij zoeken heren en dames, die gastheer/vrouw willen worden. Taakomschrijving: ruimtes gereed maken voor gebruik, verzorgen van koffie/thee, na afloop opruimen. Zie de website www.de-kempenaer.nl. Het wijkplatform doet dan ook een dringend beroep op u om, al is het maar een paar uurtjes per maand, zich beschikbaar te stellen.

hier komt tekst

Tijdens en na de opening van het wijkcentrum heeft het Wijkplatform een enquête onder de inwoners van de wijk gehouden. 18% (340 formulieren) heeft gereageerd. Uit de inzendingen blijkt overduidelijk, dat de inwoners geen grote knelpunten kennen. Men is zeer tevreden en woont hier graag. Met 15 mensen wordt een wijkvisie opgesteld. U hoort daar later meer van. Het wijkplatform heeft zich ook over de Middenkader ontfermd. Toen, door het vertrek van Bea Westera (medische redenen) de wijkkrant misschien zou verdwijnen, hebben zij alles in het werk gesteld om weer een paar vrijwilligers te werven. En dat is gelukt. Lieke Bakker bood zich spontaan aan en Judith Luchtmeijer werd gevraagd. Deze 2 dames doen veel meer. Lieke heeft een huisstijl voor de Kempenaer ontwikkeld en Judith houdt facebook actueel. Het wijkplatform is aan het brainstormen over de voortgang van Middenkader. Kwam voorheen de buurtkrant 6 keer per jaar uit, dat was in 2013 5 keer en dat wordt volgend jaar 4 keer. De uitgaven leveren een groot verlies op. Internet is een goede aanvulling. Via de website www.wijkheerenveenmidden.nl en facebook kunnen onderwerpen, mededelingen, enz. snel kenbaar gemaakt worden. Maar niet iedereen heeft een computer. Ik, als 78 jarige, vind de huidige Middenkader, mooi. Ik moet iets in de hand hebben, even aan de kant kunnen leggen om het later weer eens in te zien. Ik ga niet achter de computer zitten. Ik ben daar niet mee opgegroeid. De ouderen komen een beetje in de kou te staan. (Opmerking: dat is niet de reden, dat ik met mijn werkzaamheden voor Middenkader stop.) Ik heb grote waardering voor het werk, dat mijn gesprekspartners doen voor alle inwoners van de wijk. In het verleden heeft de school ook veel voor de buurt betekend. De Kempenaer van 1956 is tijdloos. Blij, dat "mijn" school nog zo goed functioneert onder heel andere omstandigheden. Ik hoop, dat veel bewoners, jong en oud, het wijkcentrum gaan bezoeken. De leden van het wijkplatform en de vrijwilligers verdienen dat.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.