Samen staan wij sterk

Renovatie West-Indische Buurt, 31 jaar geleden. Die tekst staat in een gedenksteen gebeiteld, die onlangs in de tuinmuur van de nieuwbouwwijk in de West-Indische Buurt is gemetseld. En er staat ook nog in: :"3 april 1991 eerste woning RENOVATIE West Indische Buurt". Reden voor mij om in mijn archief van de WIB te duiken. Op vrijdagmiddag, 8 juni had ik een gesprek met Fetsje Bakker, Alie van der Honing en Sultan Vuranok. Op een vertrouwde plek: in De Kempenaer. Daar werden in die tijd buurtvergaderingen gehouden. In 1976 woonde Fetsje in de (afgebroken) Kempenaersflat en Alie en Sultan in de Sabastraat, tegenover de volkstuin. In die tijd kwamen er veel buitenlanders in de wijk wonen. Dat was het beleid van de Bouwvereniging en het Gemeentebestuur. De huizen waren goedkoop en het was een afgesloten gebied: Rottumerweg, spoorbaan, Koornbeursweg en Kempenaerswijk.

Ondersteuning opbouwwerk

De bewoners verzetten zich tegen deze gettovorming en velen wilden elders gaan wonen. 19 van de 40 gezinnen uit de laagbouw gaven te kennen te willen verhuizen. In die periode hoorde ik de kinderen op het schoolplein roepen: "Weg met de Turken, weg met de Turken". Er ontstonden spanningen in de wijk. De 3 dames en nog veel meer bewoners wilden een beter contact met de buitenlanders. Zij leerden ze koken, naaien en met geld omgaan. Het Opbouwwerk ondersteunde ze. In de Stoof werden activiteiten georganiseerd door de projectgroep West-Indische Buurt: cabaret-, film-, spelletjesavonden, enz. Schaats- en priksleewedstrijden op de vijver. En de tuinen werden gezamenlijk aangepakt: Bloemenplantdagen met 1600 plantjes.

Renovatiecommissie

Een andere werkgroep de Renovatiecommissie, hield zich bezig met de verbetering van de woningen, de leefomgeving en woningtoewijzing. Met de Bouwvereniging werden plannen en afspraken gemaakt. Maandelijks was er een overleg met directeur Krikke. Alie vertelde me van de gesprekken, die ze dan, met Jellie de Vries, Hillie Akkerman en Sipke Roorda, hadden. Ook werden dan de klachten met de directeur besproken: burengerucht, de vele antennes, fietshokken, enz. De galerijbewoners hadden opmerkingen over de fietshokken en tuinen. De bewoners van de Kempenaersflat wilden o.a. meer gezinnen i.p.v. alleenstaanden. Straatvergaderingen werden bij de bewoners thuis gehouden. De Opbouwwerkers: Reynoud van Ginkel en Piet Groeneveld, haalden de mensen op, als zij niet kwamen. De bewoners mochten plannen maken, hoe de woningen gerenoveerd moesten worden.

Op 17 september 1977 zegde de heer Krikke toe, dat plan C voor de laagbouwwoningen (het mooiste plan volgens bewoners) zou worden uitgevoerd. In april 1978 verscheen er een rapport met klachten over laagbouwwoningen. En die waren: last van vliegjes en muizen, lekkende daken, gehorig, vochtig, berging te klein, verwarming van alle kamers. In de buurtkrant van september 1978 las ik, dat de Bouwvereniging de kosten van de renovatie per woning op f 55.000 raamde. Het Ministerie wilde niet verder gaan dan f 50.000.

Inzet van een renovatiegroep

Samen met de Renovatiegroep schrapten ze enkele uitgaven. Bedrag was nu f 49.933,00. De renovatie hing ook af van de huurprijs. In de buurtkrant van okt. 1978 las ik, dat de Bouwvereniging voor 17 oktober zou reageren. Dat gebeurde niet. "Dit is niet de eerste keer, dat afspraken niet nagekomen worden. We vragen ons af, of de Bouwvereniging ons wel serieus neemt". De renovatiegroep zegde op 3 nov. het vertrouwen in de BV op en verzamelde 92 handtekeningen, waarvan 35 van leden van de Bouwvereniging.

De BV was nu verplicht om binnen 6 weken een buitengewone ledenvergadering uit te schrijven. En die werd op 14 december in de Stoof gehouden. Met fakkels en spandoeken. Leden van de cabaretgroep zongen het Renovatielied, dat door Fetsje Bakker was gemaakt. Voorzitter Brouwer zei: "Ons apparaat heeft gefaald. Ik geef toe, dat er grote fouten zijn gemaakt. Wij willen snel renoveren". De Heerenveense Courant kopte: "Toezeggingen Bouwvereniging als zoete broodjes over de toonbank". Want ook 3 leden van de gemeenteraad (Flokstra, Braaksma en Smit) kregen de toezegging om de afspraken Bouwvereniging – Renovatiegroep te controleren.

Goedkeuring ministerie

In de buurtkrant van december las ik: "De avond werd een grandioos succes voor de buurt. Alles wat we wilden, hebben we door gezamenlijk op te treden, bereikt. Nu kunnen we verder met de renovatie en de problemen rond het tuinonderhoud en de fietsenhokken van de galerijflats. Dus laten we niet vergeten, hoe belangrijk het is om met zijn allen duidelijk te maken, wat we willen, want nog altijd geldt: SAMEN STAAN WE STERK". 15 januari 1979 werden de plannen door het Ministerie goedgekeurd. 90% ging mee doen! Via de buurtkrant werden de bewoners van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden.

Op 1 mei begon de aannemer met het repareren van de daken. En iedere bewoner ging een renovatiecontract met de BV. ondertekenen. De gesprekken tussen de werkgroep Galerijflats en BV verliepen goed en Fetsje Bakker wilde de bewoners van de Kempenaersflat beter bij de buurt betrekken. Het Opbouwwerk ging een Renovatiecursus voor de bewoners geven. En een spreekuur.

Het plan was te duur

Op 30 oktober was er weer een bijeenkomst in de Stoof, omdat B. en W. het plan nog te duur vonden. 10 raadsleden werden door de heer Revet van het Ministerie voorgelicht. Besparingen werden gevonden door o.a. de WC pot niet te vervangen, geen dubbelglas in de bovenverdieping, verven en behangen zelf doen. Totaal f 4000,00. Op 30 januari gingen de bewoners in een fakkeloptocht naar het Hiddingahûs, waar de gemeenteraad bijeen kwam. "We hadden ook eieren meegenomen met de tekst: Wij willen renoveren", zei Alie van der Honing. "Als ze niet wilden luisteren, dan gingen we gooien". Unaniem namen alle leden het voorstel van de PvdA aan om ruim f 1.8 miljoen aan de Bouwvereniging beschikbaar te stellen. Burgemeester en Wethouders hadden de leden van de raad in het preadvies verkeerd voorgelicht!

Renofeest

Op 1 december 1980 werd met de renovatie begonnen. In maart was de eerste woning klaar en op 3 april 1981 werd het Renofeest met draaiorgel, drumband, poffertjeskraam, enz. gevierd. Hiltsje de Vries, Bonairestraat 1 kreeg de sleutel van de Bouwvereniging en Sipke Roorda, voorzitter van de Renovatiecommissie metselde de gedenksteen Samen staan wij sterk in. Het feest werd in de Stoof met een hapje en een drankje besloten. Al met al heeft dit renovatieproces bijna 5 jaar geduurd. Trots en met voldoening kijken de 3 dames hierop terug. "Wij hebben altijd met plezier in die buurt gewoond", zeiden Alie van der Honing en Sultan Vuranok.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.