It Fiskhuys aan de Pleinweg 2009

Alweer een nieuwe adverteerder in MIDDENKADER. Onze oud-medewerker mevrouw Gretha Bijma gooide al eens een hengeltje uit en in september hapte Harold Lenstra van de viszaak aan de Pleinweg toe. Een bedrijf in de schijnwerper.

Wie is Harold Lenstra

Harold Lenstra werd op de Akkers geboren (1970) en ging naar De Commanderije. Na de Mavo bezocht hij 2 jaar de koksopleiding aan de SBO school aan de B.Falkenaweg. Daarna ging hij 4 jaren in Groningen studeren aan de Middelbare Hotelschool. Hij vervolgde zijn studie aan de Hanzehogeschool, eveneens in Groningen. Ook die duurde 4 jaar. Zijn hoofdvakken waren voeding en marketing. Die opleiding komt hem nu goed van pas. Hij liep stage bij o.a. de dropfabriek, die de autodrop maakt. In de vakanties werkte hij hier en daar in de horeca: afwashulp, keukenhulp, leerling-kok. O.a. in de Oudeschouw bij Akkrum. Hij heeft 10 jaar gewerkt bij Paul Kruger. In de keuken en in de bediening. Omdat hij ook ambulante diensten deed, heeft hij in De Koningshof gewerkt: keuken en catering. Harold wilde graag een eigen zaak beginnen.

Overname Spakenburgse Vishandel

Op mijn vraag, waarom hij voor een viszaak heeft gekozen, antwoordde Harold: "Ik ben een natuurmens. Ik ben opgegroeid met eieren zoeken, vissen en jagen. Vanaf mijn 17de jaar "rikje ik iel". 10 jaar lang heeft hij in Tjalleberd meegedaan aan het Frysk Kampioenschap Ielrikjen. Hij kocht zijn palingen, zalm en rode poon bij de "Spakenburgse Vishandel" aan de Pleinweg. Toen de heer en mevrouw Joek en Anke Boxhoorn hem vertelden, dat zij na 8 jaar Heerenveen, wel wat minder wilden werken, heeft Harold besloten die zaak over te nemen. Hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. In augustus 2008 ging Harold een maand stage lopen in dit bedrijf. Toen hij in september 2008 voor zich zelf begon, heeft de familie Harold bij gestaan. Sindsdien zijn zij zo nu en dan een paar uurtjes in It FISKHUYS aanwezig. Zij moeten niet meer, ze mogen aan het werk. Verlost van de bijkomende rompslomp.

Grote verbouwing

In maart is de winkel een week dicht geweest. De zaak is gemoderniseerd: nieuwe, grote tegels, nieuwe vloer, een verhoogd plafond en de deur met portiek is verwijderd. Hiervoor in de plaats een grote deur naar het terras. Het sanitair is ook vernieuwd. Een waterkraan gaat lopen, zodra je de hand er onder houdt en de handdoekjes komen automatisch uit een automaat. Zeer hygiënisch. Aan de wand hangt o.a. een ingelijst Heerenveen shirt met nr. 12, dat hij van zijn vrienden heeft gekregen. Harold heeft gevoetbald bij de vv Heerenveen en hij bezoekt de wedstrijden van de Sc Heerenveen, als hij er tijd voor heeft. In het verleden bezocht hij ook de uitwedstrijden in het buitenland. De viszaak kreeg ook een nieuwe naam: It FISKHUYS. Harold had graag de echte Friese naam willen gebruiken (U met een dakje), maar die naam was al gedeponeerd.

Nieuwe viswinkel

3 keer per week krijgt Harold zijn vis van een visgroothandel uit Spakenburg. Hij heeft een ruim assortiment: kabeljauw, zalm, schol, sliptongetjes, forel, schelvis. Speciale vissoorten kunnen worden besteld. Gerookte vis, zure haring, garnalen, makreel en zoute haring heeft hij ook voorradig. Een opmerking van mij was: "Waarom zie ik nooit zoute haring in de vitrine liggen"? Hij antwoordde, dat zijn voorgangers een goede naam hadden, ook wat de zoute haring betreft. "Vers van het mes" is ook zijn credo. "Zoute haring hoort niet in de vitrine. En het moet liefst op de zelfde dag gegeten worden".

In zijn zaak staan een twintigtal stoelen met tafels. Daaraan kunnen de bezoekers hun gebakken visje of kibbeling opeten. Op zijn menukaart staan ook plateservice. Bij een lekkere rauwkostsalade kunnen kibbeling, lekkerbekje, schol of mosselen worden opgediend. Kostprijs vanaf €7,50. Fish en Chips is nieuw in Heerenveen. Ook belegde broodjes gaan vlot over de toonbank. Vanaf €2,50. Wie een gekoeld drankje wil nuttigen, kan er één uit de vitrine pakken. Harold heeft ook vissalades in zijn assortiment. Vooral tijdens de feestdagen worden vele schotels besteld. Dat geldt eveneens voor de visschotels (met 6 verschillende vissoorten). Op de toonbank liggen de folders voorradig.

TEKST

Harold bezorgt ook bestellingen bij bedrijven. Elke donderdagmiddag krijgen alle medewerkers van de huisartsenpraktijk hun portie vis van It FISKHUYS. "Vis is gezond" brengen zij in de praktijk. De artsen van dit gezondheidscentrum kregen dit jaar de eerste nieuwe haring aangeboden. De haringkar, die voor de zaak gestald staat, werd daarvoor gebruikt. Harold is alle werkdagen geopend vanaf 9 uur tot 18.00 uur. In de zomermaanden is It FISKHUYS ook op de koopavond open. Vrijdags en zaterdags is het het drukst in zijn zaak. Dan staan ze resp. met 4 en 5 medewerkers achter de toonbank.

Harold Lenstra heeft zijn viszaak nu een jaar gerund. Hij wil zijn klantenkring uitbreiden met goede kwaliteit en service. Een voordeel is, dat Harold jarenlang in de horeca heeft gewerkt. Hij kan zijn klanten goed adviseren, hoe de vis in de pan, in de wok en op de barbecue bereid moet worden. In de afgelopen zomer kreeg ik mijn 2 gekochte zoute haringen in een bedje met ijs mee naar de camping! U kunt de vis ook vacuüm verpakt meekrijgen.

Tot slot zei hij tegen mij, dat hij soms het praatje met de klanten in de horeca mist. Het ontbreekt hem aan tijd, want het is lekker druk in zijn FISKHUYS. "Oude" klanten zijn gebleven, nieuwe zijn er door zijn bekendheid in de sport en de horeca bijgekomen.

In mijn oude school heb ik fijn een uurtje met deze jonge ondernemer kunnen spreken.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.