Het heeft Hare Majesteit behaagd

Die woorden sprak burgemeester De Jonge mij op woensdagmorgen 29 april 2009 toe. Op die dag werd ik benoemd in de orde van Oranje Nassau en kreeg ik de daarbij behorende versierselen opgespeld. Naar aanleiding daarvan heb ik vele telefoontjes, kaarten (sommige uit onverwachte hoek!) en bloemen ontvangen. Op een kaart stond o.a. het volgende vermeld: "Heel hartelijk geluk gewenst met de koninklijke onderscheiding. Ik hoop, dat je nog heel veel jaren in gezondheid de versierselen mag dragen. We lezen waarschijnlijk wel een verslag in Middenkader". F.Bijlsma-Wagenaar. Aan dat verzoek voldoe ik graag.

Om de tuin leiden

Op woensdag 23 april vierden we de verjaardag van mijn schoondochter. Mijn zoon Harmen nodigde mij en zijn schoonvader toen uit om volgende week woensdag zijn presentatie over het Ingenieursbureau Oranjewoud in het gemeentehuis bij te wonen. Hij zei JA, ik zei NEE. Verbazing alom. De loodgieter zou dinsdag langs komen om de afwateringsbuizen van ons chalet aan te sluiten. En misschien liepen die werkzaamheden wel een dag uit. Mijn vrouw was ten einde raad. Vraag; "Hoe krijg ik Cees van de camping af…"? Mijn andere zoon adviseerde haar om Jan Marten te bellen en hem te vragen, dat hij tegen me zou zeggen, dat hij woensdag een andere klus had. Dat ik Harmen zijn verzoek had afgewezen, zat me toch niet lekker. Zondagvond vertelde ik mijn vrouw, dat Jan Marten zich wel kon "redden", omdat het buitenwerk was. Dat antwoord zal voor het gezin wel een bevrijdend bericht geweest zijn.

Nei it gemeentehûs

Woensdagmorgen hoorde ik op Omrop Fryslân: "Hoefolle minsken sille hjoed mei in smoes nei it gemeentehûs lokke wurde"? Om kwart over 9 ging mijn vrouw (al) boodschappen doen. (Achteraf bekeken erg vroeg!). Om kwart voor 10 werd ik door mijn zoon opgehaald. "Myn kollega hat de sheets al klear lein. Wy kinne sa begjinne". Ik vond het echter wel vreemd, dat we naar de receptie liepen. En het duurde daar wel erg lang. Ik had alle tijd om de balies te bekijken. Mevrouw Hartsuiker vertelde me toen, dat mijn zoon geen presentatie zou geven, maar dat ik een lintje zou ontvangen…. Achteraf hoorde ik, dat ze boven op me zaten te wachten. Er werd al geroepen: "Hy sit noch op de kamping"!

De raadzaal was vol met mensen. Mijn vrouw zat al bij de 5 andere genomineerden. Ik mocht ook aanschuiven en kreeg koffie met gebak. Tijdens de toespraken van de burgemeester ontdekte ik o.a. mijn kinderen en mijn broer en zijn vrouw. Tussen de speeches door wees mijn vrouw me de plek aan, waar de kleinkinderen zaten: achter de burgemeester in de vensterbank. Na de decoraties konden ze ons feliciteren en werden er foto's genomen. De vraag aan mijn vrouw was: "Wat dogge wy no? Wy hawwe neat yn è hûs". Ook dat had ze goed geregeld: borrelen en de lunch gebruiken in Paul Krüger. Wat hebben wij een prachtige dag gehad.

Hoe kom ik aan die onderscheiding?

Na afloop van een crematie in november 2007 kwam de heer Sietse de Vries naar me toe. Hij gaf me een compliment voor het door mij uitgesproken levensloopverhaal van de overledene en hij vroeg me, of ik wel een lintje zou aannemen. Deze onderscheiding is vaak discutabel. Aan wie wel? Aan wie niet? Ik heb hem geadviseerd, om dat aan mijn vrouw te vragen. Zij is over dit onderwerp zeer kritisch. Ik heb het vrijwilligerswerk met plezier gedaan. En dat kon ik doen, omdat mijn vrouw daar altijd achter stond. Ik zou het lintje dan ook aan haar opdragen. Op Koninginnedag 2008 hoorde ik niets. Ik zette de gedachte daaraan uit mijn hoofd. Toen de heer De Vries enkele maanden geleden overleed, hield ik nergens geen rekening meer mee. (Wat had ik hem graag willen bedanken, dat hij me bij de Gemeente heeft voorgedragen!).

Toespraak burgemeester

Burgemeester De Jonge noemde in zijn toespraak de functies op, die ik vanaf 1965 had gedaan. Ternaard: bestuurslid van diverse verenigingen, secretaris Culturele Raad Westdongeradeel, bestuurslid Huishoudschool Dokkum. Heerenveen: (ere) voorzitter, redactie clubblad Singeltsje Nijs en coördinator bouw kantine van de korfbalvereniging Blauw Wit, (ere) voorzitter van de Projectgroep Westindische Buurt, penningmeester van de sportstichting van verstandelijk gehandicapten Samen Onderweg, penningmeester en ledenadministrateur van de ANBO, medewerker Middenkader. Provinciaal: secretaris van de Friese Korfbalbond en voorzitter Afdelings Jeugd Commissie van de FKB.

In het afgelopen jaar heb ik diverse activiteiten moeten beëindigen: Mevrouw Bierenbroodspot (Marijke Hiem), voor wie ik de administratie deed, overleed. Het vullen van de vakken in de supermarkt in Eastermar (daar is onze camping) verviel, doordat de aanleveringstijden veranderden. Mijn zuster en haar man overleden in november binnen een week, zodat ook de mantelzorg verdween. (Zij hadden geen kinderen). Per 1 januari 2009 heb ik afscheid genomen als ledenadministrateur van de ANBO. Dat werk heb ik 15 jaar gedaan.

Wat doe ik nu nog?

Het schrijven van artikelen in Middenkader en voor begrafenissen en crematies het levensloopverhaal van de overledene maken en uitspreken. (Ik ben niet bij een uitvaartverzorger aangesloten). En (samen) genieten van mijn vrije tijd op de camping in het mooie dorpje Eastermar (nabij het Bergumermeer) , waar ik geboren ben.

Cees Tjeerdsma, Gaasterlandlaan 41, 8443 CJ Heerenveen.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.