Vrijwilligster Jettie Nijdam 2009

Als ik maandagmiddag, 12 januari 2009 bij de familie Nijdam van de J.H.Jurresstraat 25 aanbel, zie ik op de stoep nog een kerststukje staan. Dat is één van de werkstukken, die Jettie met leden van de buurtvereniging "Saskia" onlangs heeft gemaakt. Het is een eigen ontwerp: wit geschilderde plank versierd met takken, groen en bloemen. Tijdens de kerstdagen had ze op de uiteinden 2 dikke kaarsen staan. Op advies van Annemarie Koehoorn, vrijwilligster in Marijke Hiem, heb ik vanmiddag een gesprek met Jettie Nijdam.

Een gesprek met Jettie Nijdam

Jettie en haar man Douwe hebben jarenlang de kantine van het zwembad De Telle beheerd. In 2006 werd deze gesloten. Het bestuur van de buurtvereniging wilde graag, dat Jettie ze kwam helpen. Haar antwoord was steeds: "Als de Telle dichtgaat, mogen jullie een beroep op mij doen". En dat is gebeurd. Haar werkzaamheden zijn o.a. het penningmeesterschap en 4 keer per jaar een workshop geven aan leden van de buurtvereniging. In november bezocht ik een dergelijke bijeenkomst.

Jettie had er voor gezorgd, dat alle materialen aanwezig waren: mos, ronde schijven van piepschuim van 1 cm dikte (voor ieder deelnemer 5 stuks), draad, pennen, enz. De dames legden de 5 rondjes op elkaar en daarna werd er een pen doorgestoken. Dat gaf letterlijk een piepend geluid. Met takken van de cornes (rode kleur) werden de schijven verbonden. (3 en 2) en met mos bekleed. Jettie is erg kritisch. "Ik zie daar kale plekken". "Ik zit er niet zo mee, die werk ik thuis wel weg", was het antwoord van Janna Booy. De deelnemers hadden zelf een vaas en bloemen mee genomen. De rondjes werden op de vaas gelegd.

Bertha van der Meulen liep verdwaasd rond: "Ik heb een verkeerde vaas meegenomen". Bertha keek, of er bij de spullen voor de Rommelmarkt ook vazen stonden. Anderen gingen even naar huis. Daarna werden de bloemen in de vaas gestoken. Gewapend met een stanleymes waren de dames druk bezig. "De verhoudingen moeten goed zijn", zei Jettie. Roze of witte amarillus waren het geschiktst voor dit werkstuk. Om kwart over 9 werd alles opgeruimd. Vele handen maakten licht werk. Tegen een geringe vergoeding, gingen de dames met een bloemstuk onder de arm naar huis. Sommigen lopend naast de fiets. Jettie haalt haar ideeën uit de vakbladen: Fleur, Creatief met bloemen, die ze in de boekhandel, bouwmarkten of in de tuincentra koopt.

Vrijwilligerswerk

Jettie zorgt ook voor de prijzen voor de bingoavonden en de jeu de boules club. Annemarie verzamelt de plastic soepbakken van Marijke Hiem, die door Moerborch worden aangeleverd. Voorheen verdwenen die in de container. In de keuken van Marijke Hiem worden ze schoon gemaakt. Daarna krijgen de bakken een nieuwe bestemming. Schalen en dienbladen hoeven niet meer gekocht te worden! Jettie vult die bakken met levensmiddelen, fruit of vlees. Jettie en Douwe zijn beiden lid van Boules Nocht, die op de banen bij Marijke Hiem hun oefen- en wedstrijdavonden houden.

Van oktober tot eind maart worden één keer in de veertien dagen wedstrijden gehouden. Jettie vult voor elke wedstrijd 10 bakken. Soms krijgt ze die leeg terug; meestal worden ze later door de winnaar als spijkerbak in de schuur gezet. Recycling. 2 keer per jaar komen de leden van andere clubs (Mildam, Joure, Lemmer, Beetsterzwaag) in de manege "De Hjouwer" van Haskerhorne bij elkaar. Dit is dan een dagtoernooi, waarop 5 partijen worden gespeeld. Voor die toernooien maakt Jettie ook de prijzen. Thuis had ze in december ruim 32 bakken vol met levensmiddelen op haar bed en vloer van de slaapkamer staan. Bovendien zorgt zij dan ook voor de prijzen voor de verloting.

Kleding voor Roemenië

De buurtvereniging SASKIA viert dit seizoen haar 60 jarig bestaan. Vele activiteiten zijn al georganiseerd. Ook hiervoor zorgde Jettie met Bertha van der Meulen, Janna Booy en Jantsje Akkerman voor de nodige surprises. Verder verzamelt Jettie o.a. kleding voor Roemenië. De goederen worden opgeslagen in de garage en slaapkamer. Zijn die vol, dan wordt de vracht naar Drachtster Compagnie gebracht. Vandaar gaan de spullen naar de dorpen, waar de meeste armoede heerst. Goede dingen worden op een rommelmarkt verkocht. Het geld wordt overgemaakt en daarvan krijgen de leerlingen van de scholen daar 2x per week een glas melk.

Verder houdt Jettie van naaien en breien. "Ik bin net yn in swart gat fallen, neidat de Telle ticht gongen is", zegt Jettie. Als ik wegga, gaat zij de wijk in: 70 uitnodigingen voor de jaarvergadering van de buurtvereniging rondbrengen.

Jettie Nijdam verveelt zich niet. Dat is de mening van Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.