Meester Duisterhoutschool-2005

In-2004 betrokken de leerlingen van de "AOC" aan de Coehoorn van Scheltingaweg een nieuwe school, naast Bos Tuin en Dier. De oude "Landbouwschool" was gehuisvest op 2 locaties, tegenover elkaar. Een school werd gesloopt, de andere, die aan de J.P.Engelmanstraat, bleef gespaard. Dat was nog eerder een christelijke lagere school: de Petraschool. Velen in de wijk vroegen zich af, wat er met dit gebouw, dat in het bezit van de gemeente is, zou gebeuren.

Begin -2005 werd het de derde locatie van de "Meester Duisterhoutschool", een openbare school voor zeer moeilijk lerende kinderen, die sinds 1972 aan de Gooilandlaan staat. En ook nog een vestiging in Oosterwolde heeft. De naam "Meester Duisterhoutschool" is een eerbetoon aan de eerste schoolleider van dit onderwijs in Heerenveen. De school groeide uit zijn jasje en zocht een passende ruimte. En het bestuur van het openbaar onderwijs "De Basis" heeft die gevonden.

Verhaal van Siebolt Dijkema

De heer Siebolt Dijkema, adjunct-directeur en locatieleider, was bereid om wat meer over de school te vertellen. Op 10 januari -2005 gingen 35 leerlingen (4 t/m 12 jaar) verhuizen van de Gooilandlaan naar de J.P.Engelmanstraat. Met een politieauto (met zwaailichten) voorop trok de stoet met draaiorgel, huifkar, versierde fietsen en skelters over de Burgemeester Falkenaweg naar hun nieuwe locatie. Aannemersbedrijf Friso was met de nodige verbouwingen klaar. De schilders hadden de wanden fleurig geverfd en de vloerbedekking werd vernieuwd. En er mocht nieuw meubilair worden aangeschaft. Ook het plein werd aangepakt. Er is rondom een nieuw hekwerk aangebracht. Op de plaats waar voorheen de fietsen en brommers stonden, staan nu de auto's van de leerkrachten. Een wens van de heer Dijkema is: nieuwe speel-en klautertoestellen op het plein.

Indeling van de school

De leerlingen zijn in 3 groepen van 12 verdeeld. Iedere groep heeft een leerkracht en een klassenassistente. Er is altijd toezicht in de klas. De overige 3 lokalen worden gebruikt als personeelskamer (met kopieerapparaat, wasmachine en vaatwasser) en voor het werken in groepjes. Ook de logopediste, de psycholoog, de fysiotherapeut, de jeugdarts en de ergotherapeut kunnen hier hun onderzoeken en werkzaamheden doen. De school kan uitgroeien tot 6 klassen. Zijn er meervoudig gehandicapten (o.a. rolstoelgebruikers) dan zitten er maximaal 7 leerlingen in een groep. Dijkema vindt het een perfecte locatie, maar vindt het wel jammer, dat het team uit elkaar is gehaald. Maar het is nuttig voor de groepen.

In de school aan de Gooilandlaan, waar de leerlingen van 12 t/m 20 jaar zitten, kunnen nu meer technieken worden aangeboden. De school vervult een regiofunctie: de leerlingen komen uit de gemeenten: Lemsterland, Skarsterlan, Boarnsterhim, Opsterland, Weststellingwerf en Heerenveen. De schooltijden zijn van half negen tot kwart voor drie. Woensdagmiddags zijn ze vrij. Dan rijden de busjes van Oenema en Moll af en aan. 's Middags wordt er gezamenlijk gegeten. De leerlingen nemen brood mee en de school geeft ze o.a. melk.

Eindonderwijs

Voordat de kinderen op deze school komen, hebben ze een Kinderdagcentrum, of een basisschool bezocht. In principe is het onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen eindonderwijs. Binnen de school worden leerlingen opgevangen met een aanzienlijke ontwikkelingsachterstand. Het is de taak van de school voor zeer moeilijk lerende kinderen, de leerlingen te brengen tot een voor haar of hem maximaal haalbare zelfstandigheid. Vanuit veiligheid en vertrouwen moet de leerling zich optimaal kunnen ontplooien op het gebied van redzaamheid en kennis. Beschermd onderwijs. En dat kan, omdat er in kleine groepjes wordt gewerkt met voldoende begeleiding. Deze school kan dan ook aan alle voorwaarden (gebouw en personele bezetting) voldoen.

Contact met andere scholen

Van elke leerling wordt een leerlingendossier bijgehouden, waarin zich alle gegevens betreffende de toelating en het verblijf op de school bevinden. Voor alle leerlingen wordt jaarlijks een handelingsplan aan de hand van de mogelijkheden opgesteld. Ouders hebben veel inspraak. Ze krijgen dit ter inzage en moeten er hun goedkeuring aan geven. In de handel zijn diverse methoden beschikbaar, maar er wordt ook veel eigen materiaal door de groepsleerkrachten vervaardigd. De computer en het kopieerapparaat zijn daarbij schitterende hulpmiddelen.

De school heeft goede contacten met het Kinderdagcentrum "Us Greide", "It Oerset", een school voor Speciaal Basis Onderwijs, en de praktijkschool "De Compagnie". Alle in Heerenveen gevestigd. Mocht er in de toekomst nieuwbouw nodig zijn, dan is de heer Dijkema een voorstander om alle scholen en instellingen samen te bundelen. Een campus in de wijk Skoatterwald. Het zal voorlopig wel een wens blijven, want op papier is er nog niet eens geld voor uitgetrokken.

Rondleiding door de school

Tot slot liet de heer Dijkema "zijn" school zien. De entree en de gang zijn niet veranderd. De wanden van de lokalen zijn geel geverfd. Met de donkerblauwe vloerbedekking (linoleum) is dit een perfecte combinatie. De WC-ruimte voor de leerlingen is erg groot (aangepast voor rolstoelgebruikers), maar heel mooi. De fysiotherapeute was met een klassenassistente bezig met het doen van enkele oefeningen door 2 leerlingen. Ik heb even een kijkje in een klas mogen nemen. Kinderen waren druk bezig. Een fijne sfeer. En wat waren de kinderen lief…..

Het uur, dat Siebolt Dijkema voor mij uitgetrokken had, was voorbij. Hij moest voor een bespreking naar Zwolle en ik naar de supermarkt.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - Bedrijvigheid in de wijk

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.