Beheerders van de Kempenaer-2008

Voor een afspraak met de beide beheerders moet je op de dinsdagmorgen in "mijn" oude school zijn. Want op die dag zijn Piet Draaisma en Abdi Yigit tegelijkertijd aanwezig. Het gebouw is sinds mijn vertrek in 1993 ingrijpend veranderd. De fel blauwe tegeltjes in de vestibule, die zo vaak door conciërge Halbersma schoon zijn gemaakt, zijn verdwenen. Dat geldt ook voor de oude vertrouwde werkbanken in het handenarbeidlokaal, waar nu kantoren zijn gevestigd. De hal heeft geen klompenbak meer en op de plaats van het podium is nu de bar. Geen kinderstemmen, maar volwassenen, die in de pauze een kopje koffie drinken, of buiten op het plein een sigaret roken. Het zijn medewerkers van Talant, die een vergadering in één van de lokalen hebben en buitenlanders, die een cursus inburgering volgen. Terwijl Piet een afspraak heeft, schenkt Abdi mij een lekker kopje koffie in. Op de ronde tafel ligt een stapel kranten: de Pers.

Abdi Yigit

Abdi vertelt me, dat hij in december 1977 als zestienjarige uit Turkije hier kwam wonen. Zijn vader werkte bij Batavus. Die was in 1965 in Heerenveen gekomen. Batavus had veel werk, zodat de personeelsfunctionaris, de heer Fokke de Vries, Abdi ook vroeg om daar te komen werken in de wielenmakerij. Abdi trouwde in 1980 en ging wonen in de Taconishof. Van 1977 – 1986 werkte hij bij Batavus. Door de slechte economie werd hij ontslagen. Voor hem gold ook: Wie het laatst komt, gaat het eerst er uit. Hij was 3 jaar werkeloos. Een jong gezin met 2 zoontjes. In 1989 ging hij als vrijwilliger in wijkcentrum De As op de Greiden werken. Abdi kwam in de banenpool terecht en kreeg een Melkertbaan aangeboden. Hij heeft via Caleidoscoop een vaste baan gekregen als assistent-beheerder. Eerst in de As en sinds 2004 in De Kempenaer. Zijn taken zijn: koffiezetten, bardiensten draaien, kleine klusjes doen, onderhoud plegen, enz. En gastheer zijn. Die functie vindt hij heel belangrijk. In de pauze heeft Abdi geen tijd meer voor me.

Piet Draaisma

Piet Draaisma zijn afspraak zit erop. Hij neemt nu plaats aan de tafel. Piet is om de hoek, in de Van Lidtstraat geboren. Hij heeft niet op de Kempenaer gezeten, maar op de Sint Jozefschool. Hij volgde een metaalopleiding op de Technische school. Hij heeft 7 jaar bij Borkent en 2 jaar bij Berkhof gewerkt. Piet bezocht heel vaak het buurthuis De Stoof. Hij deed daar toen ook al veel vrijwilligerswerk. Op deze manier kwam hij in aanraking met het welzijnswerk. In 1992 kwam Piet in vaste dienst bij Caleidoscoop. Zijn eerste werkplek was ook De As. Later een duoplek: De Rank (Heerenveen –Zuid) en wijkcentrum De Kempenaer. Dit was geen goede combinatie. In 2000 begon hij hier met zijn werkzaamheden.

Taken en werkzaamheden

Piet Draaisma en Abdi Yigit zijn beiden in het bezit van de vereiste diploma's. Het diploma Sociale Hygiëne voor het draaien van bardiensten en Bedrijfs Hulpverlening. (EHBO en Brandbeveiliging). De Kempenaer voldoet na de laatste verbouwing aan alle eisen! De gemeente controleert ze aan de hand van de gebruikersvergunning. Een van beiden moet altijd aanwezig zijn. Zij zijn verantwoordelijk en het aanspreekpunt. Zij hebben een kantoortje boven in het gebouw. Mijn vroegere hoofdenkamer. Op de dinsdagmorgen doet één van hen de administratie, inventariseert de bestellingen, schrijft nota's uit, enz. Hij kan rustig werken, want de andere is dan elders in het gebouw.

Het wijkcentrum De Kempenaer is alle dagen open. Een aantal werksoorten van het sociaal-cultureel werk van de stichting Caleidoscoop zijn in dit mooie gebouw ondergebracht. In de brochure staat: "Samen met de basisscholen, stagiaires vanuit diverse opleidingen, enthousiaste buurtbewoners en vooral niet vergeten de vele vrijwilligers werken wij aan de invulling van het wijkcentrum voor heel Heerenveen-Midden". De beheerders zouden graag willen, dat er meer bezoekers van over de Burgemeester Falkenaweg naar De Kempenaer komen. Het wijkcentrum is ook voor die bewoners.

Huurders en activiteiten

In het gebouw zijn ondergebracht: Peuterspeelzaal "De Baggertjes", Spelinstuif voor ouders en kinderen, de Kinderclub, de Kinderdisco, Tieners/jongerenwerk (Inloopavond en zaalvoetbal), Meidenavond, Volwassenenwerk, Fitness, Fietsles, Ontmoetingsmiddagen op de zondagmiddag voor vrouwen. Een keer in de maand is er klaverjassen op de zaterdagmiddag en bingo op de zaterdagavond. Bij deze activiteiten is Abdi altijd aanwezig. Huurders van ruimtes zijn Talant, Welzijnswerk Caleidoscoop en Wijkbeheer, die een aparte ingang heeft. Via de brandtrap naar het lokaal van "Meester Dijkmeijer". Myosotis heeft haar clubavond voor (30) verstandelijk gehandicapten ook in De Kempenaer. Voorheen al in het buurthuis De Stoof. Piet spreekt enthousiast over deze groep met haar vele vrijwilligers. "Het unieke is het verschil in niveau van de deelnemers".

Herinneringen ophalen

Als er wijkbewoners zijn, die ideeën hebben om het aantal activiteiten in De Kempenaer uit te breiden, worden verzocht om zich in verbinding te stellen met de beheerders. Piet en ik halen oude herinneringen op. Wat waren de Cabaretavonden in de Stoof altijd een groot succes. Abdi is trots op zijn beide zonen. Harun gaat naar de universiteit in Groningen, waar hij rechten studeert. Zijn jongere broer Osman is al aan het werk. Hij zit in de beveiliging. Abdi: "Dit is een wens van iedere ouder. Ik ben echt trots op ze. Zeker weten. Ik heb nu spijt, dat ik niet naar school ben gegaan". Ik heb het idee, dat beide beheerders het hier best naar de zin hebben. Het voordeel is, dat zij in deze wijk zijn opgegroeid, daar wonen en vele buurtbewoners kennen. Doordat de bar nu centraal in de gemeenschapsruimte is opgesteld, neemt de omzet toe. Ook het aantal bezoekers (jong en oud) vertoont een stijgende lijn. Het wordt steeds drukker.

Vraag: "Hoe lang is dit De Kempenaer nog een wijkcentrum"? Piet kan daar geen antwoord op geven. "Er zijn plannen om een nieuw centrum met o.a. de school te bouwen op de hoek van de Burgemeester Falkenaweg – Jan Mankeslaan". Met Imkje de Goede, de opbouwwerkster, heb ik een tijd geleden al een afspraak gemaakt. Mochten er in de Kempenaer appartementen worden gebouwd, dan zou ik wel in "mijn" lokaal willen wonen. Boven. Op het zuiden, met het uitzicht op de Kempenaerssloot.

Het zal wel een wens blijven van.....

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.