Frysk skriuwer Alle Geert Hof

In de MIDDENKADERS kunt U elke keer een bijdrage van hem lezen: BYPRATE mei ALLE HOF. In zijn columns beschrijft hij zijn belevenissen, ervaringen, zienswijzen, enz. enz., die hij de afgelopen 79 jaar heeft ondervonden. Want in augustus 2007 hoopt hij zijn 80ste verjaardag te vieren. Op verzoek van de redactie van MIDDENKADER heb ik een gesprek met hem gehad. En dat vond natuurlijk plaats in Marijke Hiem.

Portret van Alle Hof 2007

Alle Geert Hof werd in 1927 in Oldeboorn geboren. Zijn vader en moeder (Rusker en Frouk) hadden 7 kinderen. Zijn vader werkte in de zuivelfabriek. In het gezin werd veel over politiek gesproken. Vader was voorzitter van de SDAP van de afdeling Oldeboorn. Hij was een aanhanger van Paul Kiës uit Amsterdam. "Folksmennerij fan è ferkearde kant". S S was Sport en Spel! Een jongere broer van Alle had daar ook wel oren naar. Zijn moeder was het met die beweging helemaal niet eens; zij hing meer de ideeën van Domela Nieuwenhuis aan. Een scheiding dreigde. Doch zijn vader koos voor zijn vrouw en het gezin.

Scholing en beroep

Op de lagere school was meester S. de Groot zijn "tweede" vader. Omdat taal Alle zijn hobby was, lag het voor de hand, dat hij naar de MULO zou gaan. Zijn vader zei: "In arbeider moat it mei de hân fertsjinje". Het werd de Technische school. Hij wilde wel smid worden, maar het werd timmerman. Alle studeerde verder voor opzichter. Hij werd o.a. uitvoerder van het bouwen van een boerderij voor een timmerman in Oldeboorn. Dat was kreatief werk: Riet tussen de sparrenboompjes (juffers). Alle was op dat moment de jongste uitvoerder van Nederland.

Muzikale weg

Van de 7 kinderen gingen drie broers in de muziek. Zij vormden na de oorlog een bandje: ALPIETET. (Alle, Piet en Tette). Ze bespeelden meerdere instrumenten: saxofoon, schuiftrombone, accordeon, elektrische gitaar, drumstel en de zingende zaag. Voor het laatste genoemde instrument kregen ze vaak een afgedankte vioolstok van Folkertsma, ook een bekende uit Oldeboorn. Ze waren aanvankelijk erg goedkoop. Optredens waren er vooral in Akkrum: Hengstendekstation Postma en zaal Goerres. Naamsbekendheid kregen zij in Oldeboorn, toen ze tijdens en na de gondelvaart optraden in de feesttent.

In het huwelijksbootje

In die tijd kreeg Alle verkering met Riekje de Roos uit Luxwoude. Haar vader en moeder hadden daar een café. Alle ging bij haar ouders "yn è kost". Ze sliepen beiden in een eigen slaapkamer boven het café, gescheiden door een wand van karton. Ik schrijf niet, wat hij me die ochtend vertelde. Dat moet hij zelf maar eens in een column doen. Ze trouwden in 1952. Maar hij had geen werk: er was een bouwstop. Gelukkig kreeg hij tijdelijk werk bij een timmerman in de Tynje.

Vezekeringsinspecteur

Ondertussen ging Alle solliciteren. In de verzekeringenbranche. Zijn vader deed naast zijn werk in de zuivelfabriek in zijn vrije tijd ook in verzekeringen. Hij was agent voor de MVZ, Gouda; later De Goudse zorgverzekeringen. Hij ging in die tijd vaak met zijn vader op stap. Alle werd agent incasseerder bij de Algemene Bank Rotterdam. Hij sloot heel veel verzekeringen af. 25 jaar is hij inspecteur bij de Europese geweest. Ook nu was hij weer de jongste. Zijn grootste klus was de afhandeling van de schade op een camping tengevolge van een windhoos op Ameland in 1972. Daar vielen ook 4 doden te betreuren. Samen met Henny Weering (Burgum) heeft hij alle schaden kunnen oplossen. Op verzoek van de burgemeester van Ameland heeft hij toen een schadeverklaring ontworpen, die door alle bezoekers met een caravan aan dit eiland moesten worden ondertekend:
  • a.ik ben verzekerd.
  • b.ik wil niet verzekerd worden.
  • c.ik wil me verzekeren
  • Hij heeft daardoor vele nieuwe klanten gekregen. De burgemeester wilde op deze manier alle claims in de toekomst uitsluiten. Alle stond in zijn beslissingen meestal aan de kant van de verzekerden. Zijn werkgevers "wisten fan è praktyk gjin sodemieter ôf", vertelt hij me. In 1987 nam hij afscheid als districtsinspecteur van de 3 noordelijke provincies.

    Alle Hof zijn hobby's

    Behalve het maken van muziek heeft/had Alle Hof meerdere hobby's. 1967 werd voor hem een belangrijk jaar. Wethouder Boltendal wilde geen subsidie verlenen aan vv Heerenveen. "Ik wil geen geld in een bodemloze put storten". Met drie man richtten ze AKTIE 67 op. Onder leiding van o.a. Van Sytsema (dy man kin prate as Brugman) werd veel geld ingezameld op bingo- en andere feestavonden in de Schouwburg. Met Snip en Snap, de Mounties, Anneke Grönloh, AKTIEtoneel, enz. Toppunt: f 70.000 op één avond. Ook de Friese Koerier was in die tijd een goed medium. Toen de sc Heerenveen werd opgericht werd Alle Hof voorzitter van de Raad van Toezicht. Ik schreef al eerder, dat taal Alle zijn hobby was/is.

    30 jaar geleden is hij begonnen met het schrijven van Friese toneelstukken. Bovendien vertaalde hij Hollandse stukken in het Frysk. Hij heeft 50 kluchten en komedies op zijn naam staan en 70 "oersettings". Enkele successtukken zijn: "Oan è kant fan è poel" en "Fretterij yn è koal" Ideeën doet hij op, als hij niet kan slapen. Hij heeft zelf ook toneelgespeeld in Luxwoude en bij Flora. Alle is ook lid van de schildersclub van De Munnik geweest. In Marijke Hiem hangen 2 skûtsjes van hem in het trapportaal. Hij schildert graag landschappen, de sé en de loft, honden en kleine kinderen.

    Tijdens zijn vele bezoekjes aan Marijke Hiem werd Alle door Jantien Annema gevraagd, of hij voor de bewoners wel eens wilde optreden. Muziek heeft hij niet gemaakt, maar wel anekdotes verteld. En dat doet hij nog steeds. Maar dan op papier. In elke uitgave van MIDDENKADER kunt U zijn column lezen. Bovendien is Alle op elke eerste donderdagmorgen van de maand in Marijke Hiem aanwezig tijdens de rommelmarkt. Hij is de man van de boeken. Hij mag graag lezen. Vooral geschiedenis- en oorlogsboeken.

    Het is 12 uur. Tijd om mij te interviewen is er niet meer. Dat kunt U in de volgende MIDDENKADER lezen.

    Op 9 desimber 2007 is de skriuwer fan è columns BYPRATE MEI ALLE HOF yn MIDDENKADER nei in earnstige sykte ferstoarn.

    Cees Tjeerdsma.

    Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

    Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.