Wijkmanager Annie Stelma-Prikken

De wijkkrant MIDDENKADER wordt mede mogelijk gemaakt door (financiële) bijdragen van o.a. Gemeente Heerenveen, Zorgcentrum Marijke Hiem en Stichting Vrienden van Marijke Hiem. Dat wordt vermeld op de achterkant van het wijkblad. En op de voorlaatste bladzijde staan in het overzicht van de adressen de namen van de contactpersonen van de gemeente afgedrukt. In dat rijtje lees je onder het kopje WIJKMANAGER de naam: ANNIE STELMA. Op maandagmiddag, 15 mei 2006 heb ik een gesprek met Annie in haar werkkamer in het gemeentehuis, die ze met Marc Jense (ook een wijkmanager) deelt.

Wie is Annie Stelma

Annie is 48 jaar en woont in Oudehorne. Op 22-jarige leeftijd begon zij haar werk voor de gemeente Heerenveen als jongste medewerkster op de afdeling Voorlichting. Ook was ze vaak de discussieleider bij gemeentelijke inspraakavonden. Zij vierde dus onlangs haar 25-jarig dienstjubileum. Op 1 december 2005 volgde ze Gerard Wolters op, die verleden jaar (2004) tot directeur van het Posthuis is benoemd.

Wat is een wijkmanager eigenlijk? "Ik zie me als een "doorgeefluik" tussen de inwoners van Heerenveen en het bestuur. Je bent ook een adviseur, die de gevoelens en wensen uit de samenleving "vertaalt" naar de beleidsmakers en beslissers. Het is dus een communicatieve functie. De ambtenaren van de gemeente kunnen veel dingen beheren en aansturen. Maar de belangen en ideeën, die in de wereld buiten het gemeentehuis leven, moeten ook in het gemeentehuis doorklinken. Alle partijen zijn belangrijk.

Wijkmanager-Wijkteamleider

De wijkmanager kan ze bundelen en doorgeven. En dan kunnen de juiste beslissingen worden genomen, lees ik in een ander interview. De wijken en dorpen van Annie zijn: De Akkers, De Heide/Heidemeer/Heiderijk, Heerenveen-Midden, Jubbega/Hoornsterzwaag, Nieuweschoot, Oranjewoud, Oude- en Nieuwehorne en Oudeschoot. Het werken met bewoners van wijken en buurten is haar niet vreemd, want in de beginjaren onderhield zij ook de contacten met de plaatselijke belangen, buurt- en wijkverenigingen.

Er waren nog geen wijkraden. Toen die er kwamen, namen de wijkmanagers die taak over. Annie wil graag weten, wat er in "haar" wijk speelt. Ze wil op de hoogte gehouden worden, wat er leeft. Daarvoor heeft zij ook de steun van de wijkteamleider nodig. Voor Heerenveen-Midden is dat de heer Piet Vaartjes. Samen de problemen in Heerenveen-Midden onderkennen en proberen daarvoor een oplossing te vinden.

Samen met wijkbewoners

Door partijen bij elkaar te brengen wil ik graag de beste resultaten bereiken. Ik zou het fijn vinden dat de inwoners van Heerenveen spontaan zouden zeggen: "Wat doen ze het goed op het gemeentehuis. Goede plannen. Daar hebben we wat aan". Draagvlak is erg belangrijk. Want laten we eerlijk zijn: er is nog veel onbegrip over de gemeente. Maar ook andersom: binnen het gemeentehuis weten we ook niet altijd wat de plaatselijke belangen en bepaalde bevolkingsgroepen beweegt. Je moet dienstbaar zijn en je inleven in wat de mensen beweegt. Ik kan die problemen niet in mijn uppie oplossen, maar samen met anderen. Een half jaar na haar benoeming tot wijkmanager kan Annie Stelma het bovenstaande toetsen.

Tentoonstelling oude brandweerkazerne

Onlangs was in de oude brandweerkazerne de tentoonstelling "Verleden, Heden en Toekomst van Heerenveen-Midden" te zien. Zij was één van de organisatoren. Er werden twee inspraakavonden gehouden. De inleiders gaven een visie op de toekomst van deze wijk. Een maquette illustreerde het onderwerp. Wijkbewoners konden commentaar geven. Suggesties, opmerkingen , voorstellen enz. zullen gebundeld worden en de personen, die de presentielijst hebben getekend, krijgen die Reactienota toegezonden. Uiteraard worden ook alle wijkbewoners door een Nieuwsbrief op de hoogte gbracht. De "gemeente" staat open voor suggesties en ideeën. "We gaan er samen voor", zegt Annie tegen mij.

De tentoonstelling moet nog geëvalueerd worden. Annie Stelma heeft er wel een positief gevoel over. De belangstelling daarvoor was goed. En de klankbordgroep van de wijk heeft uitstekend meegeholpen. De brandweerkazerne kan behouden blijven. Het wordt voorlopig een informatiecentrum voor de wijkontwikkeling en een definitieve bestemming zal worden onderzocht. En daar zullen vele wijkbewoners blij mee zijn.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.