Tentoonstelling in de oude brandweerkazerne

Van 8 t/m 15 april 2006 is in de oude brandweerkazerne aan de Koornbeursweg 67 te Heerenveen, de tentoonstelling "Verleden, Heden en Toekomst van Heerenveen-Midden" te zien. Eén van de medewerkers, die de expositie gaat inrichten is Mieke Nijland, die in de Luitzen Wagenaarstraat woont. Omdat zij zich daar meer dan 100% voor inzet, heb ik een gesprek met haar gehad.

Wie is Mieke Nijland

Mieke is geboren in Gelderland. Toen ze 15 jaar was, verhuisde ze met haar ouders naar Noord-Friesland. Haar vader werkte bij de GIRO in Leeuwarden, maar ging in Dokkum wonen. Dat betekende een grote verandering voor haar: van een flat in een vrijstaand huis; van de zandgrond naar de kale klei; naar een school, waar de kinderen "anders" waren. Na de LEAO ging ze werken bij de gemeente Oostdongeradeel. Ze deed daar een historisch onderzoek. Mieke raadpleegde daarvoor belastingboeken, schetste huizen, bracht de bezittingen van de inwoners in beeld, schreef de verhalen van vroeger op, enz. Bevindingen zijn later in een boek gepubliceerd.

Diverse werkzaamheden

In 1976 ging zij ook bij de GIRO in Leeuwarden werken. Dat was in de tijd, toen de postcode en de bankpas werden ingevoerd. Het girale verkeer kwam op gang. Veel mensen, die verhuisd waren, maar dat niet doorgegeven hadden, moesten worden opgespoord. Zij had daarvoor veel onderzoek te doen. In 1991 verhuisde ze met haar man en 2 jonge kinderen naar Heerenveen. Mieke ging in dienst bij een schoonmaakbedrijf. Ze kon dat werk doen, als de man thuis was en de kinderen in bed lagen. Een flexibele baan.

Door thuisstudie volgde zij een cursus "Basisdiploma Beveiligingsbeambte" en behaalde ze haar vakdiploma Beveiliging. 1 jaar heeft zij als beveiligingsbeambte gewerkt, o.a.in Thialf. Mieke is ook 4 jaar conciërge in de Rinkelbom geweest. In juli 2004 is ze daarmee gestopt. Maar haar werk bij het schoonmaakbedrijf en beveiliging heeft ze steeds aangehouden. Soms meer, soms minder uren maakt ze.

Heden en verleden

Mieke haar belangstelling voor het verleden is ook gebleven. Vooral in de historie van de gebouwen, die in Heerenveen–Midden staan, heeft zij zich verdiept: de brandweerkazerne, het gebouw, waar de marechaussee vroeger gehuisvest was, "garage Pit", Friesburg, de prachtige huizen aan de Burgemeester Falkenaweg, de Westindische Buurt, enz. enz. Ze bezocht daarvoor het museum, dook in de archieven van de gemeente en ondervroeg mensen, die er wat meer vanaf wisten. (Ze heeft mijn archief van 7 ordners van de Westindische Buurt 1976 – 1992 ter inzage gehad). Ze bezit een prachtige collectie foto's, die ze zelf gemaakt heeft. Een collage daarvan is op een ansichtkaart uitgebracht.

Inrichting tentoonstelling

In juli 2005 kreeg Mieke een telefoontje van de gemeente, of zij zitting wilde nemen in een werkgroep, die een tentoonstelling over Heerenveen-Midden moest voorbereiden. Dit "klusje": Zorgdragen voor de inrichting van een tentoonstelling in de brandweerkazerne nam ze met beide handen aan. Haar hobby is tot 28 april haar beroep geworden. Samen met Imkje de Goede (Caleidoscoop), Janneke van der Schaaf (Gemeente), Annie Stelma (Wijkmanager), Jan Hendrik Jansen (Projectleider van de wijk) en Jantien Annema (Marijke Hiem) komen ze 1x in de veertien dagen bij elkaar.

Aan de hand van een tekening vertelt ze mij een maand voor de opening van de tentoonstelling, wat er allemaal te zien zal zijn: een fotowand , een stand van wijkbeheer, de tuin van Leroy (o.a. foto's), de geschiedenis van de brandweerkazerne, foto's en verhalen van de molen, die aan de Oude Molenweg stond, 7 kunstenaars uit de wijk exposeren hun werk, de jeugd gaat een wand met graffiti versieren, kinderen van het buurtwerk gaan beeldjes maken, de Letterbeam en Marijke Hiem komen met een stand, Arqin met een maquette van het "nieuwe" Heerenveen-Midden, een energiehoekje, enz.enz. Er komen inspraakavonden en er worden lezingen gehouden. De coördinatrice van het geheel is Janneke van der Schaaf.

Een wens is uitgekomen

Mieke is erg enthousiast, idealistisch, zeer sociaal en werkt graag in een team. Zij wil iets voor de medemens betekenen. Geen geld geven, maar daadwerkelijk iets doen voor een betere maatschappij. Mieke is vooral blij, dat de keuze voor de expositie op de oude brandweerkazerne gevallen is. "Daar heb ik wat mee", zegt ze. Ze heeft in het verleden vele pogingen gedaan om daar binnen te komen: via het schoonmaakbedrijf en ze heeft zich eens aangemeld om in dienst te treden bij de vrijwillige brandweer.

Maar op 15 maart krijgt Mieke de sleutel. Een grote wens gaat dan in vervulling.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.