Joris in't Veldstate 2005

De afspraak voor een interview werd enkele maanden geleden gemaakt op de stoep voor het postkantoor. Jarig Bok, een achterneef van me en dan ook nog van de "koude kant", nodigde me uit voor een gesprek. "Wij treden niet zo vaak op de voorgrond. Kun jij niet iets over dit huis schrijven? Wij willen ook graag wat aandacht hebben". De bewoners van Joris in't Veldstate kregen voorheen het krantje Rondom Marijke Hiem. Zij behoren dus tot onze doelgroep: Middenkader wordt daar dus ook bezorgd. Ik beloofde hem dit jaar eens langs te komen. Op dinsdag 27 december, het kon nog net in 2005, fietste ik over de besneeuwde wegen naar het centrum.

In de gezellige flat op de tweede verdieping (zonzijde) werd ik door Jarig Bok en Jenny Lucas hartelijk ontvangen. Jenny woont op dezelfde etage om het hoekje, op het zuiden. Ik ken Jenny ook al heel lang, want we hebben beiden in het bestuur van de ANBO gezeten. Vandaar, dat ik Jenny en Jarig bij de voornaam noem. Jenny is voorzitter van de bewonerscommissie en Jarig is dat van de activiteitencommissie. Bovendien is Jarig penningmeester van de bewonerscommissie. De lijnen tussen die twee commissies zijn erg kort.

Bewonerscommissie

*De bewonerscommissie bestaat uit 5 personen. Ook de beheerder is bij de maandelijkse vergaderingen aanwezig. De heer Bangma is 25 uur (meestal langer!!) per week hier werkzaam. Jarig en Jenny zijn erg tevreden over de heer Bangma. "Het is een rustige vent, is diplomatiek, is erg geliefd bij de bewoners". Toen de heer Zwier met pensioen ging, heeft het bestuur direct het besluit genomen om zijn assistent tot beheerder te benoemen, hoewel hij in Emmeloord woonachtig is. Jarig en Jenny maken me direct al heel gauw duidelijk, dat Joris in't Veldstate geen verzorgingshuis en geen serviceflat is. Je kunt er een appartement huren. De bewoners wonen allemaal zelfstandig. Het is een seniorenflat voor 55 plussers. De oudste bewoner is 98 jaar. De heer Braaksma en zijn vrouw wonen hier met nog 14 andere bewoners al vanaf het begin.De jongste is 13 januari 61 jaar geworden.

Wat is Joris in't Veldstate

Joris in't Veldstate is in 1989 gebouwd en op 8 februari 1990 officieel geopend. Jarig en ik hebben beiden herinneringen aan het grasveld bij de Kweekschool, waarop Joris in 't Veldstate is gebouwd. Hij heeft daar vroeger geschaatst (laagliggend land) en mijn schoolkinderen moesten zich hier verzamelen voor de diverse wandeltochten. Honderden mensen stonden rondom het veld, als op de slotavond van de Avondvierdaagse daar een muzikale show werd opgevoerd. De eigenaar en exploitant van dit wooncentrum voor ouderen was de Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting in Amsterdam. Het is nu eigendom van Woonzorg Nederland. Ook de aanleunwoningen bij Coornhertstate maken daar deel van uit.

Aanvankelijk waren wel vele bewoners humanist. Dat is snel veranderd, want de appartementen raakten niet alle bezet. De 61 appartementen zijn verdeeld over 4 bouwlagen en er zijn 2 typen woningen. Ze hebben dezelfde indeling, maar sommige zijn 1 ½ meter korter. Het appartement bestaat uit een hal, een woonkamer, een open keuken en een slaapkamer. 1 vertrek wordt gebruikt als eethoek, werkkamer, of als slaapkamer. De douche en de WC zijn gescheiden. Voor de gasten is een slaapkamer voor 7 ½ Euro per nacht beschikbaar. Er wonen op dit moment 15 echtparen in Joris in't Veldstate. In totaal dus 76 personen.

De huurprijs is verschillend. Ongeveer 670 Euro, incl. 150 Euro aan servicekosten. Een gedeelte van de stookkosten is daarbij inbegrepen. Idem de signalering, tuinonderhoud, glasverzekering, onderhoud algemene ruimtes en het loon van de beheerder. Bewoners mogen geen beroep op de huursubsidie doen. Kandidaat bewoners kunnen zich bij de beheerder aanmelden. Hij is het aanspreekpunt en voert het gesprek met de sollicitanten. Woonzorg Nederland beslist uiteindelijk. Aanvankelijk had Joris in't Veldstate zelf een toewijzingscommissie, bestaande uit bestuursleden van het Stichtingsbestuur en van Humanitas. Dit wooncentrum heeft behalve de beheerder geen beroepskrachten. De bewoners moeten zelf alles regelen. "Een groot verschil met Marijke Hiem", zegt Jarig. Jarig en Jenny willen daarom graag, dat er "jonge" senioren in dit complex komen wonen en zitting willen nemen in de bewonerscommissie, of in de 2 (3) subcommissies.

Activiteitencommissie

De Activiteitencommissie bestaat ook uit 5 personen. Zij organiseren van september tot april diverse activiteiten in de luxe, centrale ontmoetingsruimte.En dat zijn er dit seizoen meer dan 10. Op het programma, dat Jarig even voor mij uitprint, staan o.a. bingo's, concerten, lezingen, optredens van dansgroepen, sjoelmiddag (de beker voor de winnaar (Jarig) staat prominent opgesteld naast de tv!), kerstbijeenkomst, nieuwjaarsreceptie, buffet. Bewoners mogen introducés meenemen. Er zijn soms 60 personen aanwezig!! En de toegangsprijs is 2 ½ Euro per keer. In het najaar wordt meestal een bustocht georganiseerd. 2005 was een JUBILEUMjaar en dat werd ook echt het gehele jaar gevierd.

Pantrycommissie

De Pantrycommissie, bestaande uit 3 personen, ondersteunt de Activiteitencommissie. (Pantry is provisiekamer, aanrechtkamer). Zij zorgen voor de koffie en de thee, als er iets in de ontmoetingsruimte te doen is. Daar worden op de dinsdagmorgen de koffieochtenden gehouden en donderdags wordt hier er fanatiek koersbal gespeeld. En elke vrijdagmiddag komt daar de handwerkgroep bijeen. De gemaakte spullen worden dan op de bazaar, die 1 keer in de twee jaar wordt gehouden, verkocht. Onlangs kon van dat geld een digitale piano worden aangeschaft. Ook de vergaderingen van het Humanistisch Verbond en van Humanitas vinden hier plaats.

Tuincomissie

De tuincommissie heeft samen met hoveniersbedrijf F en F uit de Knipe de tuin opnieuw ontworpen en gerenoveerd: voor de glazenwassers moest een verharde baan rondom het gebouw worden aangelegd. In de binnentuin is een jeu de boules baan voor de bewoners aangelegd.

Rondleiding door het gebouw

Na afloop van ons gesprek laat Jarig mij het gebouw zien. Wat mij opvalt is, dat alles zo schoon, netjes en opgeruimd is. In de bibliotheek, waar de bewoners met hun huissleutel op elk gewenst moment een boek kunnen lenen. In de wasserette, waar 2 wasmachines en 2 wasdrogers opgesteld staan, in de ontmoetingsruimte, waar de biljarters even napraten, in de biljartzaal. Verderop zijn 2 bergingen voor de fietsen en een hobbyruimte. Autobezitters kunnen hun auto op het terrein achter de hefboom parkeren. In de kapsalon van Petra staan 4 stoelen opgesteld.

In de hal neem ik afscheid van Jarig in het bijzijn van enkele bewoners. Zij zitten op de gang te wachten op de krant. Een paar dagen later kom ik terug voor het maken van enkele foto's. In de bibliotheek ontmoet ik 4 dames, die daar willen handwerken. Als nummer 5 even later binnenkomt, wordt tegen haar gezegd: "Wat bistû let". Ze antwoordt: "Ik sit hjoed wat yn in dip. Ik tocht ik bliuw thús". Na een poosje met elkaar gesproken te hebben, zegt ze: "Ik bin nou bliid, dat ik der bin…". Jarig vertelde me al in een eerder gesprek: "Je woont hier veilig, de sociale controle is groot en je zit midden in het centrum". Ik ben dat volledig met hem eens.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.