Op bezoek bij dhr. Fré Hoeksma-2005

Onder de kop REACTIE stond enige tijd geleden in de Heerenveense Courant het volgende artikel: "EEN GOED IDEE". Op verschillende locaties in onze plaats zijn speelveldjes met attributen aangelegd. Bestemd voor de jongere jeugd. Prima en dus een pluim voor diegene, die het initiatief voor deze activiteiten genomen hebben. Vooral het plaatsen van bankjes is een vondst. Goed voor de sociale contacten en dus voor betere verhoudingen in de buurt. Nu de volgende stap. Realisering van speelgelegenheden voor de oudere jeugd, aldus dhr. Fré Hoeksma, wonende aan de J.H.Jurresstraat 29 te Heerenveen.

Van zijn hand zijn in de loop der jaren vele artikelen in de streek- en dagbladen verschenen. En die waren/zijn meestal kritisch van toon. Vooral de (mis)toestanden in de plaats en gemeente Heerenveen neemt hij vaak onder de loupe. Niet anoniem, maar met naam en adres. Toen ik een afspraak met dhr. Fré Hoeksma maakte, kreeg ik een gedeelte van zijn ingezonden brieven mee naar huis. Zijn onderwerpen kun je in 3 categorieën indelen: politiek, Heerenveen en normen en waarden.

Wie is dhr. Fré Hoeksma-2005

De heer Hoeksma is in 1923 in Leeuwarden geboren. Hij bezocht daar de Ambachtsschool en kreeg werk als leerling automonteur bij garage RAUWERDA. Van 1942 – 1944 moest hij werken in Duitsland. Het laatste jaar van de oorlog was hij onderduiker. O.a. in de Noordoostpolder. Na de oorlog ging hij weer in een garage werken. Na een avondstudie te hebben gevolgd, mocht hij in het onderwijs gaan werken en werd in 1957 als leraar Autotechniek benoemd aan de LTS in Heerenveen. In 1983 ging hij met pensioen. De laatste jaren is hij ook huisman, omdat zijn vrouw door een fout invalide is geworden. Hobby’s van de heer Hoeksma waren/ zijn fotograferen, filmen en (ingezonden) brieven schrijven naar kranten, politiek, College van B en W en de raadsleden. En daarover praatten we op een zonnige middag op een bankje van het speelveldje tegenover zijn huis.

Een eigen huis kopen

Hij wilde die woning in 1968 kopen. Hij vroeg de Gemeente, wat er op het braakliggende terrein tegenover dat huis gebouwd zou worden. Men dacht aan een openbaar gebouwtje. Bijv. een kleuterschooltje. Geen bezwaar. Huis gekocht. Er kwam een openbaar gebouw, een kerk. Daarna een reclamebureau. Wel protesten uit de buurt, maar de bouw ging toch door. Wethouder Boltendal beloofde de buurtbewoners na 3 inspraakronden: "De rest blijft groen". Niet dus. Want later kreeg de kerk een uitbreiding. Was bij de bouw van de kerk al met de gemeente besloten. Hij had toen al geen vertrouwen meer in de politiek. Hij is wel lid geweest van de SP. In het programma van deze partij staat wel, dat men met de mensen moet praten, maar als men contact zoekt, krijgt men dat niet. Dus bedankt.

Enkele citaten:
  • Als een politieke partij het in mijn ogen niet goed doet, dan zal ik ze op alle manieren aanvallen.
  • Brieven van mij worden door Burgemeester en raadsleden niet beantwoord.
  • Brieven verdwijnen in een la zonder bodem, waar wel een papierversnipperaar onder staat.
  • Men hoeft het niet met mij eens te zijn, maar ik verwacht wel een berichtje van ontvangst.Zo niet, dan vind ik dat zeer onfatsoenlijk en voel ik mij beledigd.
  • Ze zeggen, dat ik altijd in mijn ingezonden brieven zo negatief over kom. Toch kom ik altijd met een alternatief
  • Toekomstvisie van Heerenveen–Midden

    Ook over de toekomstvisie van Heerenveen –Midden heeft hij wel enige ideeën:
  • De Kennedylaan opnieuw bestraten. Trottoir smaller maken en een fietspad aanleggen.
  • H.Hebbesstraat tussen Marijke Hiem en de Letterbeam afsluiten en de grond bij Marijke Hiem betrekken.
  • Van Oenemastraat en Coehoorn van Scheltingaweg voor autoverkeer afsluiten richting Koornbeursweg. Wel doorgang voor fietsers en voetgangers.
  • Oversteekplaatsen bij rotondes laten vervallen. Want die zijn gecompliceerd en onoverzichtelijk. Liever oversteken op een 15 meter van de rotonde.
  • Op het terrein van de voormalige A.O.C. een parkeergarage aanleggen i.p.v. op het Geert Willegensplein.
  • Om van Heerenveen-Midden één geheel te maken een tunnel onder de weg maken ter hoogte van de J. Mankeslaan. Denk hierbij aan overstekende scholieren.
  • Van de sporthal De Telle een wijkcentrum maken.
  • Indeling: grote zaal voor demonstraties, activiteiten in de wijk, tentoonstellingen, enz. Kleine zalen voor clubs, verenigingen (verhuur).
  • De Kempenaer weer een school.
  • Doorgaande wegen: 30 km-zône.
  • Normen en waarden

    Hij houdt van normen en waarden. "Iedereen, die in ons land woont en Nederlander is, moet zich aan onze wetten houden. Mensen mogen zich daar niet aan onttrekken, denk bijvoorbeeld aan ritueel slachten. Geen gedoogbeleid. Voetbalhooligans moeten een stadionverbod krijgen. Zich melden op het politiebureau, of elektronisch huisarrest krijgen. Belhamels oppakken en leiding geven bij een project. Verantwoordelijkheid geven. Een goed voorbeeld vindt hij, dat de leerlingen van De Letterbeam ingeschakeld zijn bij het project Stichting De Tijd: de tuinen van Le Roy 100 jaar onderhouden en in stand houden. De kinderen zullen niets vernielen, want het is van hen.

    De slechte toestand van de tuin heeft Hoeksma al jaren geleden aangekaart bij de gemeente, maar nooit iets van de vorderingen en besluiten gehoord. "Ik moest het in de krant lezen". Hij wil graag, dat er een betere verstandhouding gekweekt wordt tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Heerenveen. Velen hebben een verkeerd beeld van elkaar. Dat moet en kan anders. Daarvoor is dan een gemeenschapsruimte nodig: verbouw de Telle". Over de realisering van speelgelegenheden voor de oudere jeugd heeft hij ook een idee. "Investeer in gebouwen in de buurt van Mac Donalds of bij het Abe Lenstrastadion. Maar wel met een goede contrôle".

    We hebben ruim een uur op het bankje gezeten. Ik ben ervan overtuigd, dat de heer Hoeksma (een zeer sociaal voelend mens) de ontwikkelingen in Heerenveen kritisch zal blijven volgen. Ik ben blij, dat ik met hem gesproken heb. Ik weet nu wie er achter die ingezonden stukken zit.

    Cees Tjeerdsma.

    Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

    Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.