Bingo in de Kempenaer 2005

Op zaterdagavond, 4 december 2005 fiets ik langs de Heerenveense Boysvelden over de Barones de Vos van Steenwijksingel en het bruggetje naar De Kempenaer. Hoe vaak zal ik deze route gefietst hebben, toen ik van 1974 tot 1993 hoofd en onderwijzer aan deze "school" was. Maar vanavond ga ik naar de BINGO. Op elke eerste zaterdagavond van de maand wordt die daar door een negental personen georganiseerd. De grote vraag is: "Hoeveel zullen er komen, want het is eigenlijk voor velen ook de Sinterklaasavond!" De bestuursleden zijn om half zeven aanwezig om alles klaar te zetten en om half acht gaan de deuren open. Op het podium staan de bingomolen en de microfoon. De deelnemers kunnen een boekjes met kaarten kopen. Voor 4,25 Euro mag je aan 7 ronden meedoen. Sommigen kopen meer dan een exemplaar. Er zitten al enkele groepjes in de zaal; nieuwkomers zoeken nog een plaatsje. Omdat de bar al open is halen sommigen een flesje (met een rietje), of een kopje koffie. Op de tafels staan altijd versnaperingen. Dit keer kommen met pepernoten. Buiten roken enkelen een sigaretje.

Opening van de avond

Om acht uur opent Hendrik Stoelwinder de avond. Hij heet iedereen hartelijk welkom. "Zwarte Piet strooit vanavond pepernoten, wij laten de ballen rollen". De opkomst is niet zo groot, maar met 56 personen is hij dik tevreden. Aan de professionele stiften kun je zien, welke personen vaak naar de BINGO gaan, Marianet Achtien heeft de balletjes in de molen gedaan. Het spel kan beginnen. Als er direct na het eerste getal nog vier deelnemers binnenkomen, wordt het spel even stil gelegd. Het zijn vaste klanten en die moeten ook mee kunnen doen. Wie het bovenste rijtje vol heeft, mag BINGO roepen. "Eenmaal, andermaal, de bingo is gesloten!" spreekt Hendrik op strenge toon. Voor de tweede prijs moeten ook de nummers van het onderste rijtje uit de molen rollen. Om de eerste prijs van deze ronde te kunnen winnen moeten alle nummers van de kaart door de spelleider genoemd zijn.

Als de deelnemers de kaart bijna vol hebben, wordt het stil in de zaal. Sommigen nemen nog maar eens een pepernoot uit de schaal. De spelleider verhoogt de spanning door met gepaste stem in de microfoon te spreken. Wat gebeurt er als er meerdere kandidaten zijn, die "BINGO" roepen? Geen probleem. Dan wordt er gedobbeld. Hij/zij, die de hoogste ogen gooit is de winnaar. Sommige rondes zijn erg spannend. Tijdens de vierde ronde moet er 8x gedobbeld worden!! Na iedere ronde worden de kaarten in een emmer weer opgehaald. De deelnemers hebben hun naam op de achterkant geschreven en aan het eind van de avond wordt een kaart getrokken. De eigenaar daarvan krijgt dan een extra prijs.

De laatste rondes

In de pauze zet Mattie Bakker de nieuwe prijzen voor de volgende rondes klaar, gaat Maeike Achtien met een schaal met stukjes kaas, worst en komkommer rond en spreek ik met een enkele dames. Zij zitten vooraan en willen niets missen. Zij houden van het spel en bezoeken de bingo’s van de buurtvereniging van de Herenwal, in Marienbosch, van de Anbo, de Kempenaer en gaan naar Sint Jut. Mooie prijzen hebben ze al gewonnen. Om 10 uur begint de surpriseronde. Tijdens het oplezen van de nummers wordt het heel stil. Alleen het ratelende geluid van de molen hoor je. Hendrik spreekt met een omfloerste stem.

De hoofdprijs is een mand met verrassingen en waardebonnen ter waarde van 130 Euro!!! Deze gaat naar Jannie de Vries, die samen met haar zoon Rinze gekomen is. Het zijn vaste bezoekers. Jannie rijdt met haar scootmobiel naar huis, Rinze neemt de mand mee achter op de fiets. Thuis zullen ze pas zien, wat de inhoud is. Hendrik sluit de avond. Bedankt iedereen voor hun aanwezigheid en nodigt de mensen uit om volgend jaar weer te komen. Koop Hoekstra, voor het eerst aanwezig, is op tijd voor Studio Sport thuis.

Wanneer iedereen naar huis wil

Als de zaal leeg is, moet het bestuur nog aan de bak. Je kunt goed zien, dat deze mensen op elkaar ingespeeld zijn. Iedereen weet, wat hij/zij moet doen. Hun taakomschrijving staat duidelijk op papier. Het podium wordt opgeruimd, de stoelen en tafels weer op hun plaats gezet, het geld op tafel gelegd en geteld, de vloer door Jelte Bakker geveegd, de brandslang op zijn plek gebracht, enz. enz.. Hendrik en Marianet hertellen het geld en maken een rapport op. Samen brengen ze het kasgeld naar de kluis. Ypie Otter zoekt de lege flesjes bij elkaar en Anneke Stoelwinder, Willie en Lute Hoen ruimen de boel achter de bar en in de keuken op. En dan is het tijd om even onder het genot van een drankje en een snackje gezellig na te praten.

Ze vertellen me, dat het huidige bestuur deze bingo-avonden voor het zesde jaar organiseert en dat er iedere keer voor 300 Euro aan prijzengeld wordt uitgegeven. Hoofdprijzen zijn meestal waardebonnen, die bij Blokker, Slagerij Zijlstra, bakker Verloop en de Kijkshop worden gekocht. Nuttige prijzen. 9 x per jaar wordt er zo’n bingo-avond gehouden. Is er aan het einde van het seizoen een batig saldo, dan krijgen de gebruikers van De Kempenaer een donatie. Sinds een jaar geldt er een rookverbod in dit wijkcentrum. Sommige vaste bezoekers komen niet meer. Ook de baropbrengst is veel lager, want in de pauzes kun je niet meer van een drankje en een sigaret genieten. Het bestuur heeft nog wel een vraag: "Waarom mag er in de As wel gerookt worden"? Ze vinden dat Caleidoscoop met twee maten meet!!!

In hun E-mail aan mij schreven ze: "Wij vrijwilligers van de bingo vinden het plezierig om ook voor mensen met een smalle beurs eens per maand een gezellige avond te organiseren". En daar zijn ze vanavond zeker in geslaagd.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - In de schijnwerper

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.