Tentoonstelling Heerenveen-Midden 2012-2013

Toen mij gevraagd werd om mee te werken aan bovengenoemde tentoonstelling had ik nog nooit van het HIP gehoord. Daarom heb ik een gesprek gehad met een paar betrokkenen. De dames Alie van Dijk, Ina van der Ploeg en Ingrid Ganzeboom hebben me de nodige informatie gegeven. Mevrouw Ganzeboom is een medewerker Informatie en Advies van de bibliotheek.

HIP staat voor Historisch Informatiepunt

De gemeente subsidieert dit samenwerkingsproject van museum Willem van Haren, Werkgroep Oud-Heerenveen en de bibliotheek. Leden van de Werkgroep Oud-Heerenveen geven zeer veel praktische en inhoudelijke ondersteuning in het HIP. Ook in de bibliotheek Jubbega is een HIP gevestigd. Hier zijn al sinds 2006 vrijwilligers bezig om lokale historie toegankelijk te maken in het Dokumentaasjesintrum.

Sinds 2011 is er op de eerste verdieping van de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein een ruimte voor het HIP ingericht. In het midden staat een groot paneel met foto's van Heerenveen en in nissen liggen voorwerpen uit het museum Willem van Haren. Op het paneel is ook ruimte beschikbaar om materialen van de tentoonstellingen te plaatsen. Hierin zijn ook permanent digitale fotopresentaties opgenomen. Ook vindt U hier de boeken over Heerenveen en haar verleden op onderwerp bij elkaar, de wijk- en clubbladen en de gemeentelijke stukken. De speciale HIP PC geeft via een overzichtelijk startmenu toegang tot relevante sites in de gemeente Heerenveen, onder andere alle dorpssites, sites die toegang geven tot algemene historische informatie. Voor diepgaander onderzoek en het raadplegen van documenten, foto's en dergelijke wordt U doorverwezen naar Museum Willem van Haren, het gemeentearchief en Tresoar in Leeuwarden.

Werkgroep Oud-Heerenveen

Leden van de werkgroep zijn elke dinsdagmiddag vanaf half 2 tot 5 uur aanwezig om alle vragen te kunnen beantwoorden. "Wij zetten mensen op het spoor ", zei mevrouw Van der Ploeg. Mevrouw Van Dijk en mevrouw Van der Ploeg zijn blij, dat het HIP in de bibliotheek gevestigd is. Bezoekers kunnen hier alle dagen terecht tijdens de openingstijden van de bieb en medewerkers van de bibliotheek ondersteunen het HIP met voorlichting en informatie. In deze ruimte is altijd een expositie, die 4 keer per jaar wordt gewisseld. Onderwerpen, die al aan de orde zijn geweest, zijn: o.a. De bakkers van Heerenveen, Thialf, Archeologische vondsten, 25 jaar Werkgroep Oud Heerenveen, geschiedenis van Heerenveen.

Leden van de tentoonstellingscommissie worden daarbij ondersteund door het museum Willem van Haren (technici en etaleurs), Werkgroep Oud-Heerenveen en de bibliotheek. "We hebben een prettige samenwerking". Mevrouw Van Dijk en mevrouw Van der Ploeg waren druk bezig met het verzamelen en inventariseren voor de nieuwe tentoonstelling HEERENVEEN – MIDDEN. die loopt van 5 december 2012 tot 2 maart 2013. Bovendien wordt in voorkomende gevallen een beroep op particulieren gedaan. Voor de expositie over Heerenveen-Midden zijn Mieke Nijland van de website Geschiedenis van Heerenveen-Midden (L.Wagenaarstraat), Arjen Draaisma (Van Lidtstraat), Remon de Jong (Jan Mankeslaan), Richard Hoekstra (Burg. Falkenaweg) en ondergetekende (oud-hoofd van De Kempenaer) gevraagd om ook materiaal aan te leveren.

Expositie Heerenveen-Midden

Onlangs heb ik de expositie bezichtigd. Ik vond het heel bijzonder, dat in de vitrines producten van mijn werkzaamheden voor de West-Indische Buurt lagen: ordners met verslagen van buurtvergaderingen, foto's van de 10 Cabaretavonden, de Fietscrossbaan, Bloemenplantdagen, Priksleewedstrijden, klassenfoto's, Wandelgroepen en een bijdrage uit de Middenkader over Arjen Draaisma. Van de heer Draaisma zijn bodemvondsten in een vitrine tentoongesteld: o.a. duiten (munten), porseleinen pijpen (1600 – 1900). Zeer interessant. Foto's van afgebroken of gerenoveerde gebouwen (Taconishof, de Stoof en Brandweergarage), doen het verleden weer herleven. Foto's van bekende Heerenveners met een bijbehorende tekst liggen ter inzage: van keeper Tiemen Veenstra en bankman Wim Duisenberg. Ook veel foto's van de volleybalvereniging PZH zijn er te bezichtigen o.a. de heer Sträter met zijn teams. De foto van de afgebroken Telle maakt de vitrine compleet.

Remon de Jong heeft op de rotonde bij de Rottumerweg een kunstwerk gemaakt. Het schaalmodel daarvan ligt in een nis van het middenpaneel. Er zijn foto's afgehaald van de website van Heerenveen-Midden van alle straten aan weerzijden van de Burg. Falkenaweg. Bijzonder vond ik ook de vitrine met foto's van alle scholen, die in deze wijk waren/zijn. Idem de luchtfoto van Heerenveen Midden met draden naar de foto's van karakteristieke gebouwen. Wat heeft de werkgroep in een korte tijd veel werk verzet: verzamelen, teksten schrijven, enz. enz. Zij hebben een gezonde belangstelling voor de geschiedenis. Mevrouw Ganzeboom: "De bibliotheek is vrij toegankelijk, is laagdrempelig en is de hele week open. 6 dagen – 44 uur per week". Je hoeft niet lid te zijn van de bibliotheek. Je kunt de ruimte via de trap, of lift bereiken. De expositie over HEERENVEEN–MIDDEN is nog tot 2 maart te bezichtigen. U bent van harte welkom.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - Bedrijvigheid in de wijk

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.