Nos Ambo, bêd en brochje 2012

Onlangs ontmoette ik oud collega Wil Geylvoet wandelend op de Burgemeester Falkenaweg, richting centrum. Hij woont nu in Duitsland, maar komt nog geregeld in Heerenveen en De Knipe. Hij had een trolley (reiskoffer) in zijn hand. "Waar heb je vannacht geslapen"? vroeg ik hem. "Bij de familie Bosma op de Falkenaweg 99. Bêd en brochje", antwoordde hij. Ik wist niet dat daar een B en B was. In april wilde ik een afspraak maken met de familie Bosma, maar dat kon niet, omdat zij het deze maand te druk had met schilderles, enz. Verbaasd keek ik op. Werd er ook schilderles gegeven in deze karakteristieke woning? In juni heb ik ze opgezocht.

Gast aan tafel

In de keuken vond het gesprek plaats onder het motto: Gast aan tafel. Mijn eerste vraag was, waarom de woning NOS AMBO heet. De eerste eigenaar, architect van Houten, heeft die naam bedacht. Nos Ambo (Latijn) heeft drie betekenissen: 1.Preekgestoelte. 2. Verhoging. 3. Wij samen (Samen met gasten). "Wij samen" past het best bij onze gedachte, want wij willen de gasten graag een beetje een thuisgevoel geven", zei Rens. Rens Bosma werd in Ouwster Nijega geboren. "Eigenlijk had ik Tet moeten heten, maar er waren al meer kleinkinderen met die naam. Mijn vader Roel Piters de Jong wilde een originele naam. Geen Rins, Rinsche, Rinsk of Rinske, maar ik werd Rinsc genoemd".

Haar vader was een voorvechter van de Friese taal, historicus en verteller van volksverhalen. Vroeger werden de geboorten, huwelijken en overledenen in de krant vermeld. In de Burgerlijke Stand stond toen: geboren Rinse de Jong, zoon van…. "Dat ik een vrouw ben, heb ik bewezen, want ik heb 2 kinderen", zei Rens. Omdat die s en c van Rinsc niet wil schrijven, heeft ze Rens als roepnaam. Haar beroep was aanvankelijk ambulant pedicure. In Sintjohannesga ontving ze ook klanten thuis.

Hindeloper schilderkunst

Haar hobby was schilderen. Zij volgde een cursus bij Dick van der Lindt: Hindeloper schilderkunst. "Dorpsgenoten wilden dat ook graag leren, want dat was in die tijd een modegril". "Nu is schilderen met acrylverf en gemengde technieken actueel", zei ze. Door mond op mondreclame kreeg ze naamsbekendheid. Ze gaf les aan leden van de Bond van Plattelandsvrouwen. Toen de heer Van der Lindt haar vroeg om een cursus voor hem te gaan verzorgen, aarzelde ze. "Je kunt het wel", zei hij. Onder haar leiding gingen vrouwen van de voetbalvereniging Nieuweschoot melkbussen, kolenkitten, ketels, enz. in de Hindeloper kleuren schilderen. Het aantal cursisten nam toe. Ze zaten overal in haar woning: keuken, kamer en later werd de garage ingericht. Ze ging 's morgens pedicuren en ’s middags gaf ze les.

Verhuizingen

In 1987 verhuisden ze naar Heerenveen en bouwde ze langzaam haar pedicurepraktijk af. In de vroegere spreekkamer van de architect, nu keuken, werd les gegeven. Die werd al snel te klein. Later ook in de hal en werkkamer. Op het hoogtepunt gaf ze op 14 dagdelen les. Per maand aan zo'n 140 cursisten uit heel Friesland. "Mijn man is al met zijn 38ste afgekeurd en om hier te kunnen blijven wonen, moest er wat worden verdiend"., zei Rens. Toen het huis Burgemeester Falkenaweg 97 te koop werd aangeboden, hebben ze dat gekocht. Verzekeraar De Boer had een mooi groot kantoor, waar het atelier in gevestigd kon worden. Een grote wens van haar. Dus verhuisden ze. Huize Nos Ambo werd ingericht voor kamerverhuur aan CIOS-studenten. Er woonden 7 mooie jongens van 17, 18 jaar, waar natuurlijk meisjes op af kwamen. Soms waren er wel meer dan 30 jongelui aan het feesten. Daar zaten wij niet op te wachten. Als je niet op past breken ze de tent af.

In juni 1996 verliet de laatste student de woning. Toen hadden we voor 2 huizen niet genoeg inkomsten. We hadden intussen al wat anders bedacht: inschrijven bij de VVV voor Bêd en brochje", zei Rens. Op 23 oktober had ze de eerste klant. Dat schoot dus niet op. Tegelijkertijd adverteerde ze met geheel verzorgde schilderweken, inclusief volpension. Prachtig werk om met groepen schildersvrienden buiten te schilderen. Zo overleefden ze. Beide woningen werden te koop gezet en het "Witte Huis" werd verkocht en gingen ze terug naar nummer 99. De cursisten zeiden: "We zijn weer thuis". Bêd en Brochje Nos Ambo geeft normaal plaats aan 5 gasten. Werknemers van diverse bedrijven overnachten hier enkele dagen per week en mogen 's avonds gebruik maken van de keuken. Van de wat oudere gasten heb je de meeste gezelligheid. De jeugd zit te internetten of te gamen op hun smart Phone.

Rondleiding door de woning

Haar man kwam binnen met boodschappen van de Jumbo en groenteboer Wijnstra. Hij begon direct vlees te braden. "Mijn man zorgt voor de boodschappen en kookt. "Hoe lang wil je nog blijven lesgeven"? vragen ze vaak. "Zolang ik er plezier in heb en we beiden gezond blijven, want dankzij hem kan ik dit blijven doen", zei Rens. Wij gingen via vele gangetjes en afstapjes naar haar atelier, waar schilderijen in allerlei technieken en materialen hangen, zoals acryl, olieverf, aquarel, houtskool, Siberisch krijt, conté, pastel, bister, stiftje, gouache, vette krijt, ecoline en gemengde technieken. Veel landschappen en bloemen en model. Ze vindt modeltekenen het leukst om te doen. Je leert snel te werken en goed te kijken. 90 procent is kijken en 10 procent is doen. Heel mooi vond ik het schilderij met een afbeelding van een (familie)sleepboot. "Die boot heb ik meerdere malen geschilderd met steeds weer een andere achtergrond: Tjeukemeer, Oosterzeeburen, aan de Wal in Sloten met molen op de achtergrond".

In het boek "Tusken Tsjûkemar en Nannewiid" staan enkele afbeeldingen van haar aquarellen. Portretschilderen doet ze bijna niet in opdracht. Af en toe van familie en bekenden en alleen vanaf foto, want zo zien ze zich zelf het liefst. "Dat kost veel energie", zei ze. Rens liet en laat zich steeds bijscholen. In binnen- en buitenland. "Ik ben leergierig. En wat ik zie, kan ik meestal maken", zei ze. Vervolgens liet ze me de snij-afdeling zien, waar passe-partouts op maat worden gemaakt. Ik verbaasde me over de vele mogelijkheden. "De cursisten kunnen hier hun materiaal kopen tegen normale winkelprijs", zei Rens. Kleine passe-partouts maakt ze van afvalstukken en dus goedkoper.

Ze geeft les van september – eind april. Elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen om de 14 dagen. Als men een keer niet kan is het in overleg mogelijk om een andere dag te komen. Op deze manier kunnen mensen, die werken ook les krijgen. Lessen, die wegens ziekte of vakantie niet gevolgd kunnen worden, hoeven niet te worden betaald. Vrijheid-blijheid. "Half tien staat de koffie klaar met koek of een ander lekker hapje", zei Rens.

Verhuur bungalow

Bêd en brochje gaat het hele jaar door. Schaatsliefhebbers en ook jonge sporters van NK- of Synchroon –zwemmen, acrobatgym of deelnemers aan voetbaltoernooien komen hier graag. Bovendien verhuurt ze sinds 2005 een bungalow op park De Hulsthof in Appelscha. Die is van alle gemakken voorzien. Met zelfs gebruik van computer en Wi-Fi. De gasten worden door haar hartelijk ontvangen met koffie en gebak. Wilt U nog meer weten? Informatiebronnen vindt U hieronder:

Bêd en Brochje / Atelier, Burg. Falkenaweg 99, 8442 LB Heerenveen. Tel. 0513 6100119. www.nosamboheerenveen.nl

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - Bedrijvigheid in de wijk

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.