Mysterie gevonden Fles 2011

MYSTERIE GEVONDEN FLES MET NAMEN NA 10 JAAR OPGELOST.

Eind juli 2011 werd ik door mevrouw Ineke Leenes van de Surinamesingel 15 opgebeld. Ze had de Middenkader 4 met mijn verhaal over de potjes met namen die in de 4 plantgaten van de bomen in de borders van de Barones de Vos van Steenwijksingel waren gelegd, gelezen. De wijkkrant lag nog op de tafel. Misschien had zij die wel in haar bezit……Ik maakte direct een afspraak en op dinsdagmiddag 26 juli zocht ik haar op. Zij vertelde me het volgende.

In 2000 -2001 kreeg ze een huis toegewezen aan de Surinamesingel. De oude huizen waren gesloopt en nieuwe gebouwd.Tijdens het opruimen en klaarmaken van de achtertuin had ze een bruine fles gevonden. Die lag bij de rommel achter in de tuin. In die fles zaten echter een aantal briefjes met namen, die ze in een kannetje deed. Haar grote vraag was altijd: "Van wie zou die fles geweest zijn? En bij welke gelegenheid"? Terloops vroeg ze aan de buren, of die namen hen ook bekend voor kwamen. Ze kreeg geen bevestigend antwoord daarop.

Na 10 jaar had ze de fles nog steeds. En ook de briefjes. Die vraag liet haar niet los. Na het lezen van mijn artikel werden de fles en de briefjes met namen weer te voorschijn gehaald. Ik kende ze wel allemaal: Margriet en Lammert Sjoerd Haarsma, Marinus Deelen, Ferry, Monique en Michel Achtien, Jeroen de Boer, Edwin Blesveld, Ronald en Peter van der Schief, Rick Vegelien, Jan Geert van der Veen, Jos Meijer, Mehmet en Murat Vuranok, Jalal Youfi, Age en Fimke Bos, Martin de With, Benno Klaver, Erik Wispelwey, Alex, Henk Jan en Jolanda Dijkstra en Ingrid Stoelwinder. En ook de namen van de onlangs overleden oud-leerlingen Sander Klaver en Mark Bakker. Omdat er ook namen van kinderen van buiten de Westindische Buurt in de fles zaten, moest dit bij een andere gelegenheid gebeurd zijn. Maar bij welke gelegenheid? Ik bedankte mevrouw Ineke Leenes voor haar informatie.

In het archief gedoken

De naam Alex Dijkstra bracht me op een spoor. Benno Klaver van de viskraam het Neusje van de Zalm bevestigde mijn vraag, of hij ook wel eens op de fietscrossbaan was geweest. "Ik heb nog wel foto's", zei hij. Die fietscrossbaan was gemaakt op het terrein op de hoek van de Arubastraat en de Surinamesingel, achter de hoge Kempenaersflat. De crossbaan werd geruimd, toen er nieuwbouw werd gerealiseerd. Zou die fles met de afgegraven grond verhuisd zijn naar de tuin van mevrouw Ineke Leenes? Thuisgekomen ben ik direct in mijn archief gedoken. Vondsten daarin, vermeld ik hieronder.

Ontstaan Fietscrossbaan

Op 17 januari 1984 heb ik een gesprek met de jeugd gehad over de vernielingen in de buurt en op het schoolplein. Geconstateerd werd, dat het niet alleen om jongeren uit de buurt ging. De jeugd had ook voorstellen: er moet weer een hut komen en voor de jongeren een crossbaan. Vanaf dat moment was de crossbaan een vast agendapunt voor de vergaderingen van de Projectgroep Westindische Buurt. Een verzoek voor een crossbaan werd bij de gemeente ingediend.

  • Op 20 februari 1984 kregen we antwoord. "Ook in de Van Lidtstraat leeft de wens voor een fietscrossbaan aan te leggen. Neem kontact op met de heer A. Draaisma, Van Lidtstraat 20".
  • Op 29 mei 1984 vond er onder leiding van de heer Arjen Draaisma een bespreking in de Stoof plaats met afgevaardigden van verschillende buurtverenigingen.
  • Het terrein achter de Kempenaersflat kreeg de voorkeur. De aanleg daarvan zou door vrijwilligers moeten worden uitgevoerd. Gemeente werd gevraagd materialen beschikbaar te stellen.
  • Op 31 augustus 1984 gaf de gemeente toestemming, mits we een lijst konden overleggen, waaruit bleek, dat de betrokkenen met de voorgenomen wijziging van de terreininrichting konden instemmen.
  • Op 3 oktober 1984 kreeg wethouder Broers de uitslag van de enquête. 5 hadden bezwaar. Zij waren bang voor het lawaai van de kinderen. Begin november zou de Crossbaanwerkgroep bericht van de heer Broers krijgen.
  • Op 22 januari 1985 schreef de Werkgroep een brief met de vraag, waarom er nog geen antwoord was. (Het hele proces duurde nu al een jaar!)
  • Op 22 april 1985 kwam het bericht, dat de aanvraag afgewezen werd: er waren 5 bewoners tegen de aanleg en de kostprijs was te hoog f 7.140,00. De Werkgroep was teleurgesteld.
  • Op 25 april 1985 schreef de Werkgroep weer een brief. Maar nu aan de leden van de Raad.
  • Op 2 september 1985 was er een gesprek met de nieuwe wethouder Metzlar. Burgemeester en Wethouders gingen weer om de tafel zitten. Hun voorstel kwam in oktober in de raad.
  • Op 28 oktober 1985 kreeg de Werkgroep toestemming voor de aanleg van een fietscrossbaan op de groenstrook op de hoek van de Surinamesingel-Arubastraat. De heren Prinsen en Van der Schief (WIB) en Durkstra en Klompmaker (Saskia) namen zitting in de beheerscommissie. De kostenbegroting was nu f 4000,00 (grond en hekwerk).
  • Op 3 maart 1986 kwam er iemand van de gemeente voor het maken van een tekening. En uit Joure werden autobanden gehaald.
  • In augustus1986 werd f 4000,00 door de gemeente overgemaakt. Het werk kon beginnen. Gevraagd: vrijwilligers.
  • Maart 1987. Het werk aan de crossbaan lag stil. Er zat vorst in de grond.
  • 11 mei 1987. De crossbaan schoot niets op. Weer werden er vrijwilligers gevraagd.
  • 11 juli 1987. Officiële opening crossbaan, kinderspelen, zeskamp en barbecue.
  • Heerenveense Courant 1987

    In de Heerenveense Courant las ik o.a. "Onder het toeziende oog van een grote schare belangstellenden werd zaterdagmiddag in de West Indische Buurt de door eigen buurtbewoners aangelegde fietscrossbaan in gebruik genomen. Alex Dijkstra (daar is die naam weer) mocht als eerste een ritje over de nieuwe aanwinst van de buurt maken. Na de opening werd door de kinderen een boompje geplant. In de grond werd een fles gestopt met namen van alle kinderen, die aanwezig waren". Het raadsel was opgelost. Na 3½ jaar was de crossbaan een feit. De jongeren waren echter wel allemaal 3 ½ jaar ouder geworden. Ik heb respect voor de leden van de werkgroep voor hun doorzettingsvermogen. In mijn archief ben ik de volgende namen tegengekomen: Siene van der Schief, Jan Achtien, Bauke Vegelien, Hans Kingma (Stoof), Marten Prinsen, Janny van der Honing, Anita Meijer.

    Ineke Leenes, wat mooi, dat U mij van Uw vondst op de hoogte hebt gesteld. Mijn hartelijke dank daarvoor.

    Cees Tjeerdsma.

    Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - Bedrijvigheid in de wijk

    Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.