ANBO-Heerenveen-2004

Op maandagmorgen 20 september-2004 kom ik Annie Nieuwenhuis, de secretaresse van de ANBO-afdeling Heerenveen op het parkeerterrein van Marijke Hiem tegen. Zij had net een doos oud papier in de berging gebracht. Zij was al bezig met haar ANBO-werk. In het kantoortje, dat de ANBO van zorgcentrum Moerborch huurt, had ik een gesprek met haar.

Ongeveer 4 jaar geleden woonde ze de bijeenkomst voor nieuwe inwoners van de gemeente Heerenveen in het gemeentehuis bij. De Heerenveense verenigingen presenteerden zich in de hal. Ook de ANBO was daar met een stand aanwezig. Voorheen woonde ze in Diever. In die plaats hield zij zich bezig met het ouderenwerk. Zij was erg geinteresseerd en nam het Informatiepakket mee naar huis. Ze werd ook hier lid en bezocht de activiteiten. Maar zij wilde wel wat meer. En toen er een vacature van secretaris ontstond, werd zij daarvoor gevraagd. Samen met nog 6 leden vormt zij het Algemeen Bestuur.

Voorheen heette de ANBO de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. Nu wordt ze ANBO voor 50-plussers genoemd. In de plaats Heerenveen zijn 3 ouderenbonden vertegenwoordigd: de ANBO, de PCOB en de KBO. De ANBO-afdeling is de grootste en telt bijna 1340 leden. Het jongste lid is 47 jaar en het oudste is 97 jaar. Dat zijn 2 generaties.

Wat doet de ANBO?

Volgens Annie Nieuwenhuis is de belangrijkste taak van de ANBO: het opkomen voor de belangen van ouderen. Dat slaat zowel op de collectieve als individuele belangenbehartiging. De landelijke ANBO maakt zich sterk op een breed terrein, zoals voor het behoud van koopkracht van ouderen, goede en betaalbare gezondheidszorg, goede en betaalbare seniorenhuisvesting, een goed openbaar en aangepast vervoer, enz. Ieder lid kan de landelijke Raadslijn bellen om inlichtingen, enz. Plaatselijk zet de ANBO zich in voor alles wat in het belang van ouderen geacht wordt: de WVG, het minimabeleid, de vervoersproblematiek, huursubsidie, kwijtschelding belastingen, hulp bij het invullen van de belastingaangifte. Zo mogelijk doen ze dat samen met andere bonden. Annie Nieuwenhuis vertelt me enthousiast over het werk, dat de drie mannen, die de VRAAGBAAK bemensen, doen.

In het INFO=Blad van september lees ik, dat de leden van die groep meer dan 100 belastingformulieren hebben ingevuld. Soms krijgen ouderen van de Belastingdienst bericht, dat ze geen formulier meer hoeven in te zenden. Belastingaanslag is: nihil. Hun verzoek is om dat wel te doen. Ouderen hebben door diverse regelingen en kosten wel recht op teruggave. Voorbeelden worden genoemd. Mensen met alleen AOW en een klein pensioen krijgen soms honderden Euro's terug. Allen blij!!! Ook het aanvragen van huursubsidie levert vaak iets op. Zij vindt de belangenbehartiging steeds belangrijker worden. En het levert nog ledenwinst op ook. Het is haar stokpaardje.

Zij is dan ook een grote fan van de VRAAGBAAK. Via het maandelijkse INFO=Blad gaat zij de leden voorlichten. Economisch gaat het niet zo goed, de AOW blijft achter en de gemeentelijke lasten stijgen. Ouderen krijgen een ingewikkelde papiertroep over zich heen en voor iedere aanvraag moet weer de administratieve rompslomp op tafel komen. "Laat maar". "We willen de hand niet ophouden". "We hebben ons altijd nog kunnen redden". Er blijft (te) veel geld op de plank liggen door onwetendheid en schroom. En daar wil de ANBO wat aan doen. Voorheen hield de VRAAGBAAK spreekuur. Dat doen ze niet meer. Ze bezoeken de mensen thuis, want daar is vaak alle informatie aanwezig. Dat is slagvaardiger. Er is wel een groot probleem. Omdat 2 van de 3 leden niet zo jong meer zijn, moet het kader worden uitgebreid met geschoolde en gekwalificeerde mensen. In het INFO=Blad van september kwam een oproep. Het INFO=Blad, dat 10 jaar bestaat wordt zeer gewaardeerd.Namen van nieuwe en overleden leden worden vermeld; nieuws van de bestuurstafel; informatieve zaken (landelijke en gemeentelijke ontwikkelingen); de te houden, of gehouden activiteiten worden besproken, etc. 26 bezorgers zorgen ervoor, dat de leden dat blad elke maand met het bondsblad VIZIER in de bus krijgen.

Activiteitencommissie

Een andere belangrijke taak van de ANBO is het aanbieden van activiteiten. Daar houdt de Activiteitencommissie zich mee bezig. Omdat het leeftijdsverschil zo groot is, is het heel moeilijk om voor alle mensen een passend programma te bieden. Jonge leden hebben vaak overdag nog hun bezigheden en ouderen durven 's avonds de deur niet meer uit. Het winterprogramma biedt voor elk wat wils: 4 filmochtenden (kassuccessen waren Nynke, De Fuke en de Kameleon), 3 bingomiddagen, muziek- en zangoptredens, toneel-of cabaretavond, Kerstsamenkomst, voorlichtingsmiddagen, lezingen, enz. De activiteiten worden in de grote zaal van het zalencentrum Europalaankerk en in de BIOS gehouden. (Het eerste kopje koffie/thee is gratis)

Annie Nieuwenhuis woont bijna alle activiteiten bij en geniet, als ze ziet, hoe de mensen het naar de zin hebben. Bovendien is zij van mening, dat zij als bestuurslid zoveel mogelijk aanwezig moet zijn. De Reiscommissie verzorgt 4 tochten. In september ging zij met ruim 40 leden 5 dagen naar de Moezel. In de herfst wordt er een stamppottocht gehouden. In april nog een dagtocht en het seizoen wordt besloten met de traditionele boottocht. In Marijke Hiem kunnen de leden van de ANBO ook bridgen en klaverjassen. En op de eerste maandag van de maand gaan de zwemmers daar gezamenlijk koffiedrinken. In het zwembad van DE TELLE kan in een verwarmd bad worden gezwommen. De ANBO houdt dus op 4 plaatsen in de wijk haar activiteiten: Marijke Hiem, zwembad De Telle, zalencentrum Europalaankerk en de Bios.

Op mijn vraag, of er nog meer zaken op stapel staan, vertelt de secretaresse me, dat geprobeerd wordt om samen met Marijke Hiem een jeu-de-boulesgroep te starten. Bovendien is er een werkgroep(je) Eenzaamheid in het leven geroepen. Die mensen willen oudere, eenzame leden opzoeken. Een prachtig initiatief vindt Annie N. En 2 leden proberen een WEBSITE te maken. Voor nieuwe ideeën heeft ze graag een luisterend oor. Ook voor de jongere leden. Met de andere bonden en afdelingen in de gemeente Heerenveen werd op 1 oktober de Dag van de Ouderen gehouden. 4 ANBO-leden maken deel uit van het COSBO. Onze voorzitter is secretaris van de Ouderenadviesraad. Het bestuur, ook allen vrijwilligers, kan het niet alleen doen. Dankzij de hulp van nog een 60-tal vrijwilligers wordt de boel draaiende gehouden. Annie Nieuwenhuis vindt de KOFFIE-OCHTEND met ALLE vrijwilligers in december altijd weer geweldig. De "werkers in het veld" worden dan even in het zonnetje gezet.

Tijdens ons gesprek komt de betrokkenheid van Annie Nieuwenhuis voor de "oudere" heel sterk naar voren. "Je moet voor mensen voelen, van mensen houden om dit werk te kunnen doen. En vooral voor de zwakkeren in onze samenleving opkomen".

Ze zegt het niet alleen, maar ze doet het ook!!! Dat is de mening van mij.

Cees Tjeerdsma.

Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - Bedrijvigheid in de wijk

Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.