Rijschool Dick Hielkema-2005

Op de hoek van de Bouwe van Ensstraat en de Sieger van der Laanstraat stond in de jaren 70 de VÉGÉ winkel van de familie Mulder. Daarna waren er een drukkerij (Jaroff), een sportartikelenzaak en schildersbedrijf Wits in gevestigd. In 1992 startte Dick Hielkema in dit pand een auto- en motorrijschool.

Op de warmste dag van het jaar heb ik een gesprek met hem. Op de stoep staan 3 lesmotoren van het merk Honda. Het is met dit snikhete weer oppassen, dat de leerlingen het niet te warm krijgen. Dit gaat ondermeer ten koste van de concentratie. Mocht het te warm worden, dan worden de lessen verplaatst naar de vroege ochtend of de namiddag, dan wel avond. De motorrijders moeten altijd beschermde kleding dragen. Stel je eens voor: 30 graden, helm op, motorpak aan met handschoenen en laarzen. Dick geeft binnen de rijschool zelf full-time motorrijles.

Motorrijlessen

In de receptie hangen de diploma's aan de wand. Door zelfstudie heeft hij die behaald. Dick mag rijles geven voor alle rijbewijzen. Toen hij in militaire dienst was, is hij met de studie begonnen en op 20 jarige leeftijd behaalde hij zijn eerste instructiecertificaat. Aan de andere wand zie je een overzicht van de bijzondere verrichtingen, die een motorrijder moet beheersen. Deze oefeningen vinden plaats op een oefenterrein, bv. de parkeerplaats van het ijsstadion. Met pylonnen wordt daar een parcours uitgezet. Enkele onderdelen zijn: remproeven, korte en snelle slalom, uitwijkoefening. Kortom allemaal oefeningen om de voertuigbeheersing van de leerling te verhogen. Als U die pylonnen op het parkeerterrein van Thialf ziet staan, dan doen ze daar meer mee, dan wat om die oranje "paaltjes" heen rijden. Het beheersen van die bijzondere verrichtingen is een onderdeel van het examen.

Het runnen van de rijschool

Tijdens ons gesprek gaat herhaaldelijk de telefoon, zorgt Dick voor een lekker kopje koffie en vertelt hij enthousiast over zijn werk. Met zijn vieren runnen ze deze rijschool. Hij heeft 2 auto-instructeurs (3 lesauto's) in dienst en zijn vrouw doet de administratie, de receptie en de winkel. Die winkel hebben ze nog niet zo lang. Voor de motorrijders is het verplicht om beschermde kleding te dragen tijdens het examen. Voor de motorrijlessers heeft Dick beschermde kleding in bruikleen. Maar als die gaan afrijden, dan hebben de meeste leerlingen al kleding in de winkel kunnen aanschaffen. Motorrijders hebben vaak eerder de kleding dan het rijbewijs.

De winkelvoorraad is groot: diverse soorten helmen en pakken in verschillende prijsklassen, handschoenen, laarzen en onderkleding. De winkel is compleet met passpiegel en kleedhokje. Wat ziet alles er piekfijn uit. "De auto's en motoren en de winkel moeten ons visitekaartje zijn", zegt Dick. Vol trots vertelt Dick over zijn vrouw Tineke (Boersma). Zij is de belangrijkste schakel in het geheel. Zij kent alle leerlingen het eerst, want zij is het eerste contactpunt. De instructeurs zeggen altijd gekscherend: "Wij geven de rijlessen en Tineke doet de rest".

Motorrijles geven

In de garage staan nog 3 motoren. Er zijn "lichte" en "zware" motoren. Als Dick motorrijles geeft, zit hij op een zilverkeurige Honda van 1300 cc met een communicatiesysteem. Via een zender en een ontvanger in zijn helm staat hij in contact met de leerling(en). Lesgeven op de motor heeft vele voordelen t.o.v. het volgen met een auto. Hij is er directer bij betrokken. Alle weersomstandigheden (regen, harde wind) zijn voor beiden hetzelfde. Hij kan de eventuele moeilijke situaties beter inschatten. Hij is flexibeler, b.v. op kruispunten. Er rijdt niet zo vaak een auto tussen hem en zijn leerlingen. Daar heeft hij wel een truckje voor….. Eén van zijn lesmotoren is uitgerust met een dubbele bediening. Dick zit dan bij zijn leerling achterop. Dat geeft de nieuwkomer veel zelfvertrouwen. Voor de theoriekennis heeft Rijschool Dick Hielkema een dagopleiding.

Het rijexamen

Om in het bezit te komen van het motorrijbewijs moet je 3 examens afleggen:
  • Theorie-examen.
  • Voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen).
  • Verkeersdeelneming (rijden in het verkeer).
  • Dick vindt dat de huidige motorleerlingen veel beter voorbereid zijn op het rijden op de weg. Vooral het punt voertuigbeheersing is voor de motorrijder erg belangrijk. Denk maar aan het uitoefenen van een noodstop. Een auto heeft vier wielen, een motor twee…….

    Al 23 jaar oefent Dick zijn beroep uit. Hij doet alle dagen met plezier zijn werk. "Als dat niet het geval zou zijn, zou ik binnen een week overspannen zijn", aldus Dick. Heeft hij straks een opvolger? Zoon Patrick (17 jaar) heeft wel interesse en moet dan in de toekomst een dagopleiding gaan volgen in Soest.

    Het motto van Rijschool Dick Hielkema is: een rijopleiding moet een ontspannende inspanning zijn. En dat gold ook voor ons interview.

    Bijwonen van een motorrijles

    Na afloop van ons gesprek vroeg Dick me, of ik een motorrijles wilde bijwonen. Op maandagmorgen 24 juli 2005 zat ik bij hem achter op de motor. Helm op, pak, handschoenen, laarzen aan, het "oortje" in. Van 11 uur tot kwart voor twaalf reden we achter leerling Simon de Boer uit Kortehemmen aan. Dwars door Heerenveen en een klein stukje snelweg (Oudeschoot – verkeersplein – richting Drachten). 120 km achterop een motor is heel wat anders dan in de auto. Ook de afslag naar het IBF maakte indruk op me. Dick hield even in en toen "vol gas". Wat ligt die bocht er mooi in ….

    Tijdens de les gaf Dick korte en duidelijke instructies. "Let op dit kruispunt, want er kunnen wel eens losliggende steentjes liggen. Ga maar in de schaduw staan (brug over de Van Engelenvaart was open). Die bocht nam je wat te ruim, enz". Terloops groette Dick vele kennissen. Hij is ook lid van het dweilorkest De Glasblazers. Bij thuiskomst kon ik mijn shirt uitwringen. Dat kwam niet door het angstzweet, maar door de warmte. Het was die ochtend slechts 24 graden.

    Dick bedankt voor deze ervaring. Ik heb genoten.

    Cees Tjeerdsma.

    Bron: Verhalenbundel van Cees Tjeerdsma - Bedrijvigheid in de wijk

    Klik hier voor de verhalenbundel van meester Cees Tjeerdsma.